latinica  ћирилица
19/06/2019 |  13:35 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Бањалучки и београдски факултети безбједности јачају сарадњу

Декан бањалучког факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић и декан београдског Факултета безбедности Владимир Цветковић договорили су данас низ заједничких активности са циљем даљег јачања академске сарадње.
Београд - Србија - Република Српска - образовање - Фото: СРНА
Београд - Србија - Република Српска - образовањеФото: СРНА

Послије састанка, коме је присуствовао и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, Ћеранић је нагласио значај размјене искуства као и свеукупне сарадње двије високошколске установе.

- Изузетно смо задовољни постигнутим договором и ми из Бањалуке сматрамо да споразум о специјалним везама Републике Српске и Србије не смије да остане слово на папиру већ да то мора бити саставни дио нашег друштвеног живота - рекао је Ћеранић новинарима.

Ћеранић је напоменуо да је безбједност данас дио сваке сфере друштвене активности, па и академске.

- Сходно томе постигли смо одређене договоре о заједничким активностима и у области размјене наставника, студената, заједничке сарадње на том пољу, али и врло важне издавачке дјелатности - рекао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, представници бањалучког факултета ускоро треба да учествују на округлим столовима у Србији гдје ће се говорити о увођењу новог предмета безбједносна култура или безбједност и заштита.

Ћеранић је напоменуо и да бањалучки Факултет безбједности планира да то исто представи Влади Републике Српске и ресорном министарству.

- Искуства из Србије су нам увијек добродошла у смислу њихове примјене у Српској - рекао је он, додавши да су на јесен планиране спортске активности два факултета са московским Факултетом безбједности.

Цветковић је нагласио да су два факултета веома сродна, како по програму тако и по циљевима и начину на који раде у својим академским срединама.

- Два факултета имају и могућност да развијају заједничку издавачку дејлатност и за књиге које су интересантне не само стручној већ и широј јавности - рекао је он.

Цицовић је истакао да је Представништво, у оквиру програмског опредјељења јачања и подстицања сарадње у области образовања између Републике Српске и Србије организовало данашњи састанак.

- Састанак са београдским Факултетом безбједности, који је сигурно у региону факултет који заузима водеће мјесто у области образовања, јесте посебно значајан јер ће наш Факултет бити у прилици да на најбољи начин и са неким ко жели да пренесе искуства свакодневно ради и да постиже што боље резултате - рекао је он.