latinica  ћирилица
19/06/2019 |  12:49 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Подршка Москве спречавању уласка Приштине у Интерпол

Русија ће подржати Србију на предстојећој Генералној скупштини Интерпола како би био спријечен пријем самопроглашеног Косова у ту организацију, пренио је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев у разговору са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем.
Београд/Уфа - Стефановић - Патрушев - Фото: СРНА
Београд/Уфа - Стефановић - ПатрушевФото: СРНА

Они су у руском граду Уфа разговарали о унапређењу сарадње полиције Србије и руских безбједносних служби.

Стефановић је, поводом поновног захтјева самопроглашеног Косова за пријем у Интерпол, рекао да је то у супротности са основним правилима ове међународне полицијске организације, као и са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

Он је додао да је и посљедњи упад косовских безбједносних снага на сјевер Косова и Метохије доказ да се од Приштине никако не може очекивати да поштује међународно право нити правила рада Интерпола.

Стефановић, који борави у дводневној посјети Русији поводом 10. Међународног скупа високих званичника задужених за питања безбједности, са Патрушевим је разговарао о будућој сарадњи двије земље у борби против тероризма, као и организованог и других видова криминала.

Током сусрета, Стефановић је упознао Патрушева и о посљедњем угрожавању безбједности Срба на Косову и Метохији, осврнувши се посебно на чињеницу да је том приликом претучен и представник УН.

Како је нагласио Стефановић, то је само још један од доказа да, захваљујући представницима приштинских институција, на Косову и Метохији нема владавине права и закона, због чега је сигурност Срба додатно погоршана.

Стефановић је захвалио Патрушеву и на принципијелној подршци Русије Србији поводом статуса Косова и Метохије, али и другим питањима која се тичу Космета.