latinica  ћирилица
19/06/2019 |  12:47 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

"Тигар" производи гумене чизме за НАТО

Компанија "Тигар" из Србије уговорила је производњу и испоруку заштитних ватрогасних чизама намијењених јединицама за ванредне ситуације НАТО-а, изјавио је генерални директор ове компаније Владимир Илић.
НАТО војска у српским чизмама (Фото:Тигар) -
НАТО војска у српским чизмама (Фото:Тигар)

- Ријеч је специјалној обући отпорној на високу температуру и до 250 степени са ватроотпорним и уљаноотпорним ђоном које користе НАТО трупе у интервенцијама спасавања - рекао је Илић, наводећи да су добијени послови и за финску и шведску армију.

Осим ове производње, у компанији "Тигар" су потписани уговори и за производњу чизама специјалне намјене за финску армију за 2020. годину, а почетак је планиран за новембар.

- С обзиром на квалитет производа и дугорочну сарадњу, извесно је и добијање уговора за 2022. годину - каже Илић.

Према његовим ријечима, компанија је добила посао на тендеру и за снабдијевање Шведске армије до 2022. године.

Он је додао да ће ручна израда 4.000 пари обуће специјалне намјене за Шведску почети од октобра уз постепено повећавање обима производње.

Нови уговори за ову и наредну годину постигнути су са купцем "Интерпласт" из Пољске, а односе се на израду заштитног програма обуће за тржиште Пољске, Ирака, Ирана, Катара, Турске, Немачке, Саудијске Арабије, као и обуће за НАТО алијансу, преноси Тањуг.

У овој пиротској фабрици обуће ручно се израђују ватрогасне, ватрогасно-шумарске и чизме под брендом "ФХР".

Подаци показују да "Тигар" из Пирота заузима треће мјесто у свијету, а друго у Европи међу произвођачима-извозницима гумене обуће, а ова компанија је у већинском државном власништву.