latinica  ћирилица
19/06/2019 |  10:47 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Потписан меморандум у оквиру пројекта "Школе за 21. вијек"

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директор Британског савјета у БиХ Лариса Халиловић потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању у оквиру пројекта "Школе за 21. вијек".

Овај пројекат спроводиће се у Републици Српској у пет циклуса, почев од септембра, а у сваком циклусу тродневну обуку ће проћи наставници из око 40 основних школа.

Планирано је да програм обухвати све основне школе у Републици Српској.

Тривићева је рекла да је ово наставак пројекта "Школе за 21. вијек" који се спроводио у школама у Српској. Она је напоменула да је претходне године ресорно министарство у сарадњи са Британским савјетом спроводило пилот пројекат учења ђака информатичким способностима путем микробитова, те је додала да су обуке прошли како ђаци тако и 150 наставника у 10 школа у Српској.

Она је навела да основни циљ овог програма јесте да дјеца стекну нове вјештине у промишљању, да би касније наставили да развијају знања, јер, како је нагласила, оно што је исход учења мора да буде фокусирано и базирано на самим вјештинама.

- Потписивањем меморандума планиран је програм у наредне три године, гдје желимо да укључимо све већи број школа у Српској јер се управо пилот пројекат показао као веома ефикасан и ученици основних школа су показали завидна знања, што су потврдили и на такмичењима - рекла је Тривићева.

Она је додала да је ово почетак развоја новог правца који ће бити инволвиран у процес развоја образовања у Српској, посебно када је ријеч о информатичкој области, писмености и дигитализацији.

Тривићева је најавила да ће ресорно министарство ове године радити на опремању 500 дигиталних учионица, на опремању подручних школа информатичком опремом, али и опремању средњих школа.

- Морамо обезбиједити инфраструктуру да бисмо управо овакав и сличне пројекте споводили у пракси и имали ефекте када је ријеч о стицању знања ученика - нагласила је Тривићева.

Халиловићева је указала на велики значај овог програма и навела да је лијепо видјети спремност свих школа не само у Српској, већ на цијелом западном Балкану за његову реализацију.

Она каже да је ученицима важно дати простор да развијају и своју креативност кроз промишљање, вјештине рјешавања проблема, али и за дигиталну писменост.

Халиловићева је навела да су ученици Основне пколе "Алекса Шантић" из Угљевика освојла прво мјесто на регионалном такмичењу у кодирању што доказује да дјеца већ имају жељу, потребу, потенцијал и вјештине.

Према њеним ријечима, укупна вриједност пројекта који се спроводи у шест земаља западног Балкана је 10 милиона фунти. Она је додала да ће свака школа добити најмање 30, а максимално 80 мајкробит уређаја, које финансира Влада Велике Британије, а Министарство просвјете и културе Српске, као партнер, обезбиједиће инфрстструктуру за одржавање обука.

Она је напоменула да ће сви наставници имати прилику да похађају и онлајн обуку из кориштења мајкробита у учионици.

"Школе за 21. вијек" је трогодишњи регионални програм Британског савјета у БиХ за развој капацитета школа у земљама западног Балкана, како би ученицима основних школа омогућили да стекну вјештине које су од суштинског значаја за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. вијека.

У програму, који финансира Влада Велике Британије, учествоваће око 27.000 наставника, 4.500 директора и милион ученика основних школа узраста од 10 до 15 година у земљама западног Балкана.