latinica  ћирилица
19/06/2019 |  07:38 ⇒ 09:16 | Аутор: sputniknews.com

Ирану не преостаје ништа, осим да се брани – атомском бомбом

Иран је објавио да ће у наредних десет дана премашити лимит залиха ниско обогаћеног урана који је договорен Иранским нуклеарним споразумом и то за 300 килограма. Вашингтон је то назвао “нуклеарном уцјеном“, док је Москва саопштила да разумије мотиве Техерана.
Иран (Фото: Official website of the President of the Islamic Republic of Iran) -
Иран (Фото: Official website of the President of the Islamic Republic of Iran)

Тај корак ће вјероватно додатно појачати тензије на релацији Техеран-Вашингтон. Амерички и ирански односи су се погоршали након оптужби администрације америчког предсједника Доналда Трампа да је Техеран прошлог четвртка извео нападе на два нафтна танкера у Оманском заливу, важној рути за превоз нафте. Иран је одбацио оптужбе да је умијешан у напад и објавио је да ће до 27. јуна премашити лимит залиха ниско обогаћеног урана, који се користи за производњу реакторског горива, али и нуклеарног оружја.

Иранци ће наставити да развијају нуклеарно оружје

Руски експерт Олег Глазунов сматра да је Иран дуго трпио испаде САД, те истиче да се са Ираном не може разговарати са позиције силе.

- Иран је империјална нација и они то схватају, а разговарати са Ираном са позиције силе и још уз пријетње потпуно је бескорисно. Иранци су дуго толерисали америчке испаде, али оптужба за напад на танкере била је посљедња кап. Техеран је схватио да је бескорисно преговарати са САД и да је једина гаранција да Иран неће бити нападнут, као што су били нападнути Ирак, Сирија или Либија, стварање нуклеарног оружја. То је одбрана Ирана од напада САД, Израела и других америчких савезника, као што је Саудијска Арабија. Иранци су сами на Блиском истоку. Они су Персијанци, при том шиити, окружени Арапима. Морају се некако бранити - објашњава Глазунов.

Због тога, ће увјерен је експерт, Иранци наставити да развијају нуклеарно оружје.

- Највјероватније, а прилично сам и сигуран да су га већ и развили, остаје само да се оно склопи. Иранци имају веома добре научнике, добру научну и техничку базу. Американци су пријетећи Ирану и притискајући га санкцијама добили оно што су тражили, а то је одлука Ирана да иде својим путем, не обраћајући пажњу ни на САД, нити на Европску унију.

Глазунов наглашава да је за све крива непромишљена америчка политика на Блиском истоку.

- Иран је мачка која сама хода. Они се руководе само својим интересима. Стога је нуклеарни споразум закључен са Обамом био само предах. Умногоме, актуелни догађаји су посљедица непромишљене америчке политике на Блиском истоку. Понашају се као слон у стакларској радњи, свађају се са свим својим савезницима и погоршавају ситуацију. Не само Иран, већ и Турска, и Саудијска Арабија постепено се удаљавају од САД, схватајући да њихова политика води ка дестабилизацији региона. Имам утисак да је Трамп за савјетнике на Блиском истоку бирао самоуке људе, који су изучавали регион на филмовима о Индијани Џонсу - оцијенио је Глазунов.

Иранци узимају у обзир искуство Сјеверне Кореје

Техеран је још прошлог мјесеца упозорио да ће смањити испуњавање нуклеарног договора постигнутог са свјетским силама 2015. године у знак протеста због одлуке САД да се једнострано повуку из споразума и поново наметну санкције Ирану.
Раније су иранске власти говориле и о томе да разматрају могућност повлачења из Договора о неширењу нуклеарног оружја. Како су навеле, власти у земљи истражују опције за даље дјеловање, а повлачење из тог договора је једна од њих.

Тензије између Вашингтона и Техерана забрињавају европске лидере, јер постоји ризик од случајног избијања сукоба у Заливу. Европљани желе да сачувају Ирански нуклеарни споразум, јер “не желе да виде Иран са нуклеарним оружјем“, али подсјећају да су до сада Иранци поштовали своје обавезе према споразуму.

Европа сматра да је тај споразум потребан за европску и свјетску безбједност, а забрињавају их и америчка војна кретања на Блиском истоку. Међутим, Европљанима истовремено нису по вољи ни пријетње иранског предсједника Хасана Роханија, који им је прошлог мјесеца дао 60 дана да нађу неко рјешење за излаз из иранске банкарске и нафтне изолације изазване америчким санкцијама или ће у супротном обуставити своја ограничења у обогаћивању урана.

- Мислим да ће САД имати довољно разума да не започну рат, јер се тај рат не би завршио у корист САД. Иран није Ирак, ситуација је потпуно другачија. Мислим да ће Израел, наравно, уложити напоре да обузда нуклеарни потенцијал Ирана, али то ће бити циљани напади на нуклеарне објекте. С обзиром да Иран подржавају и Кина и Русија и они имају модерно оружје и финансијске могућности, не мислим да ће доћи до великог рата. У Ирану ће се водити Хладни рат, односно биће покушаја да се поткопа Иран изнутра, као што је Совјетски Савез био поткопан - сматра Глазунов.

Ирина Фјодоровна, виша научна сарадница у Центру за изучавање Блиског и Средњег истока, сматра да планови о стварању ако не нуклеарне бомбе, онда моћног нуклеарног уређаја постоје у Ирану, јер Иранци узимају у обзир искуство Сјеверне Кореје, која је својим нуклеарним програмима спријечила војни сукоб и на неки начин натјерала америчко руководство да преговара са њом.

- Многи претпостављају да ће у року од годину дана, ако Иран напусти заједнички свеобухватни план дјеловања у вези с иранским нуклеарним програмом, он моћи за одређено вријеме да створи експлозивну нуклеарну направу. Међутим, у овом тренутку не мислим да се улажу озбиљни напори, јер Иран прати Међународна агенција за атомску енергију и ако такве акције буду примијећене у Ирану, онда ћ́е међународна заједница заузети оштрију и негативну позицију према Ирану, јер нико није заинтересован за ширење нуклеарног оружја - сматра Фјодоровна.

Кремљ је саопштио да Русија полази од изјава Међународне агенције за атомску енергију, да Иран испуњава све обавезе из нуклеарног програма и да је то земља која пролази кроз највеће провјере од стране ИАЕА.