latinica  ћирилица
12/06/2019 |  19:22 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Куда води истрага у случају убиства Бањалучанина Бојана Копрене?

Бањалучко окружно тужилаштво, породицу Бојана Копрене из Бањалуке, који је нестао прије пет година, обавијестило је да обуставља истрагу против браће Диљевић, осумњичених за његово убиство. Међутим, Тужилаштво је покренуло истрагу против два полицијска инспектора, које терети за наводну изнуду исказа.

У МУП-у огорчени, подсјећају да су против поступајућег тужиоца у овом случају поднијели приговор Висиком судском и тужилачком савјету.

Окружно тужилаштво у Бањалуци обуставило је истрагу против Бошка и Богдана Диљевића, осумњичених да су, наводно, Бојана Копрену убили пиштољем, кад је покушао да им украде неколико оваца.

Тај исказ инспекторима је дао Жељко Голубовић, наводни очевидац. Свједок Голубовић је, потом, промијенио исказ и изјавио да је све слагао, јер се плашио пријетњи инспектора, да ће му одузети пасош и онемогућити повратак на рад у Словенију.

- Како се Извјештај Управе за организовани и тешки криминалитет базирао искључиво на исказу свједока Голубовић Жељка, као јединог наводног очевица критичног догађаја, он сам је посвједочио да исказ није истинит и да га је дао из страха од поступања полицијских службеника. Тај исказ је у сагласности са материјалним доказима прикупљеним у истрази, који несумњиво потврђују да Голубовић критичне прилике није уопште био у друштву Копрена Бојана, па је Тужилаштво донијело одлуку да обустави истрагу против браће Диљевић - наводи се у саопштењу Окружног јавног тужилаштва,

У току поступка, МУП Српске жалио се Високом судском и тужилачком савјету БиХ на рад тужитељке Татјане Нинковић.

У МУП-у, између осталог, пропустом сматрају и однос тужитељке према, за њих, кључном свједоку.

- Такође је чудно да наредног дана, 21. јуна 2018. године, након што је Извјештај о почињеном кривичном дјелу против осумњичених достављен на протокол Окружног јавног тужилаштва, поступајући тужилац Нинковић Татјана позива телефоном свједока у овом кривичном предмету Голубовић Жељка, чија улога је кључна, јер је очевидац кривичног дјела и на неки начин га упозорава да ће морати свједочити пред осумњиченим лицима и да ли је тога свјестан, што код свједока изазива несигурност, па се поставља питање који је интерес тужиоца у овом кривичном предмету - да свједок свједочи или да не свједочи - стоји у извјештају Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Тужитељка је одлуку да обустави истрагу против Диљевића, између осталог, образложила и чињеницом да није пронађено тијело несталог Копрене. А, претходно је сараднике обавијестила да је у јами шуме Дреник пронађена Бојанова кост и наредила наставак претраге терена.

- Вјештачењем је утврђено да се са високим степеном вјероватноће може претпоставити да анализирана скочна кост лијевог стопала потиче од особе која је сродна Копања Душанки у потенцијалном породичном односу мајка-дијете - наводи се у Окружном јавном тужилаштву Бањалука.

Тужитељка је сестру Бојана Копрене, Сању обавијестила да обуставља истрагу против браће Диљевић и да покреће истрагу против двојице полицијских службеника.

Сања каже да је изгубила повјерење у полицајце службенике који су је, како тврди, неколико пута обманули.

Вјерује да је њен брат жив.

- Мени је тужилац рекла да има неке подударности, да је то увтрђено вјештачењем, али да са сигурношћу не може рећи да је то он. Рекла је и да човјек може бити жив без једне ноге и да и без обје ноге човјек може бити жив - истиче Копрена.

У МУП-у сматрају да конфузију у цијели случају уноси Тужилаштво.

Не могу да прихвате одлуку о одбацивању исказа Жељка Голубовића. Питају зашто је игнорисан сличан исказ свједока који је, наводно, на имању Диљевића чуо галаму и пуцањ и видио их како запрегом превозе непознат терет ка јами гдје је пронађена кост Бојана Копрене.

Запањени су и покретањем поступка против својих инспектора због наводног изнуђивања исказа у истрази.

- Морам да нагласим да МУП има веома добру сарадњу са свим окружним тужилаштвима у Републици Српској и да тамо немамо ни приближно овакве проблеме као у Окружном тужилатву у Бањалуци или са појединим тужиоцима тог Тужилаштва - нагласио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Двадесет шестогодишњи Бојан Копрена посљедњи пут виђен је 7. јула 2014. године, у родном Буквалеку код Бањалуке.

Након што је Тужилаштво обуставило истрагу против браће Диљевић осумњичене за убиство, ова институција саопштава да наставља истрагу против непознатог починиоца.