latinica  ћирилица
12/06/2019 |  18:37 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Објављен конкурс за упис студената на јавним високошколским установама у Српској

Објављен је конкурс за упис студената на јавним високошколским установама у Српској. Уписне квоте мање су за 20 одсто него претходне године, али и много реалније - поручују ректори оба јавна универзитета.

Међу 8.000 хиљада матураната је и Јулија Савичић. И она, по стеченом звању туристичког техничара, планира да упише факултет.

- Планирала сам да упишем факултет због енглеског, зато што знам тај језик веома добро и можда за професора енглеског или слично нешто - рекла је  матурант Угоститељско-трговинско-туристичке школе у Бањалуци, смијер туристички техничар Јулија Савичић.

Факултети су имали обавезу да реално испланирају уписне квоте. Планирано је да први циклус студија на 17 факултета бањалучког Универзитета упишу 2.462 студента.

- Двије значајне одреднице које су утицале на планирање уписних квота, су биле реализација уписа у претходној академској години и исто тако број матураната који су у овој години завршили - истакао је ректор Универзитета у Бањалуци проф. др Радослав Гајанин.

Тек два одсто запослених у Српској запослено је у рударству, што је око 5.500 радника, па по завршетку Рударског факултета у Приједору, студенти имају већу шансу за посао.

- Када би имали упис по десет до петнаест студената по студијском програму, сматрам да је то у овим условима, у овој ситуацији привредног развоја и уопште, у општој слици у овој регији, то би било сасвим довољно за рад овог факултета - навео је декан Рударског факултета у Приједору проф. др Владимир Малбашић.

Универзитет у Источном Сарајеву прошле године уписао је око 1.300 студената. Ове године планира да упише 500 више. Да ли ће у томе и успјети?

- Наравно смањено рађање и одсељавање, односно исељавање људи, најдиректније утиче на такозвани демографски оквир образовног система, не само на високошколске установе. То се односи и на основношколске установе и на средњошколске -нагласио је ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић.

Требињски Факултет за прозводњу и менаџмент планира упис 50 студената. 

- Прије свега је вођено рачуна о тржишту рада. То је управо разлог због чега није превелика квота планирана студената за производњу и менаџмент Требиње - додала је руководилац Катедре енергетика на Факултету за производњу и менаџмент проф. др Будимирка Мартиновић.

 Према досадашњим статистикама, за очекивати је да два јавна универзитета факултет упише 70 одсто матураната. Њих 20 одсто уписаће неки од седам приватних универзитета, док ће 10 одсто изабрати једну од двије јавне и десет приватних високих школа у Српској.