latinica  ћирилица
12/06/2019 |  16:00 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Бијељина: Педесет сорти пшенице представљено на Дану поља стрних жита

У Бијељини је одржан Дан поља стрних жита на огледном пољу Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде. У огледу је представљено 50 сорти пшенице, јечма и тритикалеа из десет селекцијских кућа.

Иако су услови били неповољни, у вријеме сјетве суша, а током прољећа обилне падавине, на парцелама гдје је примијењена комплетна технологија, житарице су у добром стању. Ратари очекују између пет и по и десам тона пшенице по хектару.

У огледном пољу доминирају нове сорте стрних жита.

Оне које покажу најбоље резултате већ на јесен наћи ће се на пољима у Српској.

Због тога пољопривредници редовно долазе на ову манифестацију, јер су резултати огледа смјерница ратарима у одабиру сортимента за сјетву.

- Данас се упознајемо с новим сортама и по томе се оријентишемо. Морамо ићи у корак с временом јер је стари начин производње неприхватљив.

Временски услови били су неповољни за производњу пшенице. Ипак, пољопривредници који су примијенили комплетну агротехнику, према савјетима стручњака, очекују добар род.

С обзиром каква је година била, пшеница се извукла и очекујемо солидне приносе. Пољопривредници који су урадили цијели третман, то се заиста и види, пшеница показује - наводи Милан Делић, помоћник директора фирме "Јелена" из Козарске Дубице.

Стручна служба Министарства пољопривреде поставила је у Српској 25 огледа у циљу едукације пољопривредника и постизања бољих приноса на сеоским имањима.

- Приноси у Српској су се повећали на укупном обиму тако да је ту утицао и овај визуелни поглед на огледне парцеле и савјетодавни рад - наводи Мирослав Бојић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Ипак, ове године се не може говорити о рекордним приносима пшенице.

Због обилних падавина многи пољопривредници нису могли да уђу у њиве да заштите пшеницу од биљних болести и усјев је захватила фузариоза класа, инфекција која може знатно да умањи принос и квалитет рода.