latinica  ћирилица
12/06/2019 |  15:58 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Лажни лијекови све већа пријетња

Лажни лијекови представљају све већу пријетњу у Европи јер узрокују озбиљне болести или смрт, а фармацеутској индустрији годишње нанесу штету од неколико милијарди евра, наводи се у извјештају Европола и Канцеларије за интелектуално власништво.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

У извјештају се истиче да криминалне мреже производе све разноврсније лијекове, укључујући и медикаменте за озбиљне болести попут рака.

Луксузнији предмети попут одјеће и накита су међу најчешће примијећеном лажном робом, али банде у Европи производе све већи спектар фалсификованих артикала попут хране, пестицида и дијелова за аутомобиле.

- Организоване криминалне групације које производе и продају ову робу не поштују квалитет који често представља ризик по здравље и безбједност људи - рекла је директор Европола Катрин де Бол.

У извјештају се напомиње да лијекови који се производе у тајним лабораторијама у нехигијенским условима и радом нестручних лица могу садржавати погрешне активне или никакве састојке те високе нивое отровних супстанци.

Банде често илегално увозе лијекове изван ЕУ, попут Кине, гдје настаје већина лажне робе, након чега их препакују и продају у Европи.