latinica  ћирилица
12/06/2019 |  15:53 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Тадић: Настављена бесправна градња пута у сврху продаје земљишта Арапима

На подручју општине Источни Стари Град наставља се бесправна градња пута који води према врху брда Глог, а све ради продаје земљишта Арапима, тврди одборник СНСД-а у овој општини Љубо Тадић.
Пут за  Арапе          (Фото:Pilelive.com) -
Пут за Арапе (Фото:Pilelive.com)

Тадић је рекао Срни да општина Источни Стари Град нема грађевинску дозволу надлежних институција Републике Српске за прављење тог противпожарног пута, те додао да постоји и рјешење у коме се за те радње новчано кажњава општина и њен начелник Бојо Гашановић као одговорно лице.

Он је истакао да је градња овог противпожарног пута иницирана пожарима који су се десили прије пар година, а за које каже да су подметнути.

- Општинске власти Источног Старог Града већ три године покушавају да преведу земљиште са Републике Срске на општину ради продаје земљишта Арапима, као што се то дешавало на локацији Борије, те на Требевићу - каже Тадић.

Према његовим ријечима, више пута је долазила градска грађевинска инспекција Источног Сарајева и сва три пута је наложено да се парцела на којој би требало да се налази тај пут врати у првобитно стање, јер нису ријешени имовинско-правни односи.

- Инспекција дође, сачини записник, врати се, а они поново укључе машине и почну радити. Сумњамо да инспекција излази у сусрет локалним властима - рекао је Тадић, те додао да се и данас могу видјети машине како раде на пробијању пута.

Он тврди да су надлежни у општини Источни Стари Град издали незакониту дозволу за пробијање пута и да је о томе обавијештена Влада Републике Српске, односно надлежно министарство.

- Поднесена је и кривична пријава против одговорног лица које је издало ту дозволу за злоупотребу службеног положаја и овлаштења, тако да сада чекамо реаговање Полицијске управе Источно Сарајево - рекао је Тадић.

Он је додао да су надлежни из општине поднијели Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске захтјев за закуп брда Глог "у сврху арапског ловишта".