latinica  ћирилица
12/06/2019 |  14:54 | Аутор: СРНА

Радојичић: Најмањи степен задужености града у посљедњих 10 година

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да дуг града износи 115 милиона КМ, што је најмањи степен задужености у посљедњих десетак година.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је навео да је од 2013. године дуг града смањен за више од 60 милиона КМ, иако је у претходних неколико година било неколико кредитних аранжмана за развојне пројекте.

- Када је ријеч о јавним финансијама политика је да се истовремено иде са смањивањем дуга, који сада износи 10 одсто, а законски је дозвољено 18, али и омогући развој града, односно да се задужујемо за износе који су знатно мањи од отплата дуга - рекао је Радојичић новинарима у току паузе засједања градске скупштине.

Говорећи о приједлогу закључка о давању сагласности на повећање цијене услуга прикупљања и одвоза комуналног отпада из домаћинстава, Радојичић је навео да је приједлог 19 одсто, односно 1,40 до 1,50 КМ по просјечном домаћинству или двособном стану.

- Једна од промјена односи се на учесталост одвоза смећа, те повећање фреквенција одвоза и захтјев за набавку специјалног возила за одвоз кабастог отпада - појаснио је Радојичић.

Он је додао да се новине односе и на промјене правилника, који дефинише зоне прикупљања отпада и набавку нових контејнера.

- Само прошле године смо набавили око 300 контејнера, а ове године идемо у додатну набавку, јер захтјеви са терена су 530 посуда. Упркос одливу становништва повећава се количина смећа на регионалној депонији у Рамићима - рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић истакао је да би у наредном периоду предузеће "Чистоћа" требало да размисли и о другим модалитетима креирања цјеновника.

- Отпад не праве квадрати, већ људи, и обрачун се тренутно врши према квадратури, па имамо ситуацију да у једном стану исте квадратуре може да живи више чланова или само један члан и они плаћају исто - рекао је Талић.

Он сматра и да би повећање цијене требало да иде у правцу побољшања квалитета услуга.

Када је ријеч о градском дугу, Талић је навео да је он знатно смањен.

- У посљедње двије године кредитирање је прије свега ишло у правцу реализације различитих инвестиција и развојну компоненту - рекао је Талић.

Независни одборник у Скупштини Бањалуке Мирна Савић Бањац рекла је да опозиција неће подржати приједлог за повећање цијена одвожења комуналног отпада, јер то треба да подразумијева и побољшање услуге.

"У 21. вијеку је неприхватљиво да само неколико мјеста у граду постоје контејнери за различите врсте отпада", нагласила је она.

Она је додала и да није у реду да Скупштина доноси одлуку о повећању цијена одвоза смећа без икаквих информација о финансијском пословању предузећа "Чистоћа".