latinica  ћирилица
12/06/2019 |  13:45 | Аутор: СРНА

Шеранић: Једнакост приступу здравственим услугама

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је Срни да Српска институционално има оно што многе земље у региону немају - Министарство у којем су обједињене политике здравља и социјалне заштите, што омогућава квалитетнију здравствену заштиту, а и добро је позиционирана када је ријеч о једнакости приступу здравственим услугама.
Бањалука - Ален Шеранић - Фото: СРНА
Бањалука - Ален ШеранићФото: СРНА

Он је нагласио да то подразумијева доношење одлука и политика које омогућавају једнак приступ здравственој заштити, без дискриминације на родној или старосној основи, као и равноправност маргинализованих група или лица са инвалидитетом.

Шеранић је, у паузи конференције у Љубљани Регионалне канцеларије за Европу Свјетске здравствене организације /СЗО/, рекао да је циљ овог скупа, на којем су представници власти 53 земаље чланице европског региона СЗО, међународних организација и цивилног друштва, дебата о мјерама за унапређење здравља становника Европе, са нагласком на једнакост приступу здравственој заштити.

Он је навео да је у фокусу конференције, која се одржава од 11. до 13. јуна у организацији Министарства здравља Словеније, организација вишедисциплинарних центара у оквиру примарне здравствене заштите, гдје, како је истакао, Српска може да се похвали добрим центрима за метално здравље и базичну рехабилитацију.

- Потребно је да уведемо и центре за превенцију болести и промоцију здравља - додао је Шеранић.

Он је рекао да су у фокусу конференције и организација здравих општина и градова.

- Град Бањалука има службу која се конкретно бави здрављем. То је конкретан одговор за институционално организовање и унапређење. И Вишеград има одбор за здравство - додао је Шеранић.

Он је подсјетио и да је Министарство у Добоју и Зворнику покренуло иницијативе с циљем унапређења здравља, односно заједничког планирања одређених политика за школе, јавне институције.

Шеранић се у Љубљани састао и са словеначким министром здравља Алешом Шабадером са којим је разговарао о изазовима здравствених система региона и искуствима Словеније у ефикаснијој организацији.

Договорена је посјета Шеранића, руководилаца Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Универзитетског клиничког центра Републике Српске Министарству здравља Словеније с циљем размјене искустава и успостављања још боље сарадње.