latinica  ћирилица
12/06/2019 |  12:31 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Нинићи из Витасовића надмудрили природу и спасили расадник

Породица Нинић из села Витасовци код Новог Града, у страху од посљедњих поплава које су похарале њихово имање, извела је акцију "дизања" расадника старих сорти воћа од којег обезбјеђују егзистенцију.

Саднице су привремено склонили на суво и након повлачења ријеке Сане, поново их засадили, а биљке су преживјеле. На тај начин су спасили расадник.

Природа се не може побиједити, али вриједи покушати, одлучили су Нинићи и уз помоћ пријатеља, током последњих поплава извели до тада невиђену "селидбу" око 3. 000 калемљених садница старих сорти воћа, засађених у априлу. У страху да се не понови сценарио из 2014. године, када им је расадник у потпуности уништила набујала Сана, Петар Нинић, агроном по струци, данима је планирао ову акцију.

Петар је објаснио да су биљке пажљиво повадили и смјестили у привремени трап, гдје су биле у посебном режиму исхране и заштите током тих петнаестак дана док се вода није повукла.

- Биљке смо вратили у земљу, опет их ставили у посебан режим исхране, заштите и стимулације и подизања кондиције и за сада то доста добро изгледа - навео је Петар.

Саднице су пребачене на суво, смјештене у тракторске приколице, гајбе и сушницу за месо, гдје су данима третиране специфичним ђубривима. А када се вода повукла, земљу су поново обрадили и саднице вратили на старо мјесто. Док је вода надирала, десетак људи за десет часова преселило је комплетан расадник. Како кажу, прорадио је инат у борби с природом.

Милан Нинић је потврдио да је читава "акција" трајала један дан и да је било напорно, али како је било доста руку уз добру организацију, посао се одрадио, а изгледа, и труд исплатио.

Дана Нинић је захвална читавој широј породици која им је у том важном тренутку притекла у помоћ и спасила уложени труд.

Док је Сана бјеснила, на расаднику је било скоро два метра воде. Толико, да су најупорнији на њивама и пецали рибу.

Петар је испричао да сва риба изађе у мирније токове и дође до њихове парцеле, али и да су људи који су пецали били спремни да им помогну ако би вода кренула у кућу.

Старе сорте јабуке, крушке и трешње, засађене други пут, за сада, добро напредују. Било је материјалних губитака, али Нинићи кажу да је ова акција потврдила да је све могуће, па чак и заварати природу.