latinica  ћирилица
12/06/2019 |  11:56 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд трајно посвећен регионалној сарадњи

Србија је трајно посвећена регионалној сарадњи и унапређењу сарадње различитих иницијатива у овом дијелу Европе, изјавио је у Трсту министар спољних послова Србије Ивица Дачић, на састанку ресорних министара земаља Централно-европске иницијативе /ЦЕИ/.
Састанак у Трсту - Фото: СРНА
Састанак у ТрстуФото: СРНА

- Упркос великом значају свих облика регионалне сарадње, неопходно је да нагласим да се ниједан од ових процеса не сме сматрати заменом за европске интеграције, већ искључиво има намену да помогне региону у даљем напредовању на путу ка ЕУ - рекао је Дачић.

Он је указао и на значај пуног поштовања свих договора који су постигнути у регионалним форумима, и то, како је рекао, без прављења изузетака, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- У том контексту, наглашавамо да је тренутно непоштовање обавеза из Споразума о слободној трговини у Централној Европи /ЦЕФТА/ недопустиво и да је потпуна супротност самој идеји регионалне сарадње - рекао је Дачић.

Он је подсјетио и да је приступање ЕУ главни спољнополитички приоритет Србије и да је Београд "и даље чврсто уверен да је јасна перспектива чланства у ЕУ најбољи и оптималан механизам трансформације и напретка друштава".

Према његовим ријечима, охрабрујуће је то што током предсједавања Румуније Савјетом ЕУ питање европских интеграција западног Балкана стављено високо на дневни ред.

- Похваљујемо и планове Хрватске која председавање преузима од јануара 2020. године, да организује Самит лидера ЕУ и западног Балкана - рекао је Дачић.

ЦЕИ је настала 1989. године из сарадње четири земље - Италија, Аустрија, тадашња СФР Југославија и Мађарска, а данас окупља 17 земаља.