latinica  ћирилица
12/06/2019 |  10:03 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Циљ - изградња ауто-пута у "Посавском развојном појасу"

Код Добоја би, коридор Пет Ц, требало да буде повезан са аутопутем, који ће Српску, на једној страни повезати са Србијом, а на другој - са Хрватском. Први корак је Приједлог одлуке о изради Плана парцелације за Ауто-пут и Гасовод, дионице Вукосавље - Брчко и Брчко – Рача, који је разматран у Народној скупштини.

Наставак засједања предвиђен је за сутра у 10 часова.

Ток данашње расправе:

19.45 - Приједлогом закона о социјалном становању Републике Српске системски се уређује ова област, носиоци реализације социјалног становања, корисници права, општи и посебни услови, поступак и начин додјеле, управљање, одржавање, својина и располагање стамбеним јединицама, ка и закупнина и обавезе плаћања.

Овим приједлогом се, такође, уређују извори финансирања изградње и обезбјеђивања стамбених јединица за социјално становање, надзор и друга питања од значаја за ову врсту становања у Српској.

Представник Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љиљана Орешковић је образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини објаснила да је њиме дефинисано да се стамбено збрињавање у смислу социјалног становања обезбјеђује додјелом стамбене јединице у непрофитни закуп на одређено вријеме уз сигурност кориштења, док трају потребе за стамбеним збрињавањем и уз испуњеност општих и посебних услова, утврђених овим законом.

19.20 - Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић рекла је данас у Народној скупштини да се Приједлогом закона о печатима органа и институција Републике Српске уређују чување, употреба и израда печата које у вршењу послова из своје надлежности користе органи и институције Републике Српске.

19.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је по скраћеном поступку Приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут и гасовод, дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача.

Овим се ствара основ за реализацију стратешког циља Републике Српске у области друмског саобраћаја, а то је изградња ауто-пута у "Посавском развојном појасу" /граница Србије-Бијељина-Брчко-Модрича-Добој-Прњавор-Лакташи-Бањалука-Приједор-Нови Град-граница Хрватске/.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је у завршној ријечи о овом документу да ће ова траса много значити за Вукосавље, Бијељину, Брчко и друге општине.

18.10 - Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић образлажући Приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача навела је да је тај план у складу са Измјенама и допунама Просторног плана Српске до 2025. године.

Она је истакла да ова два стратешка пројекта представљају линијску инфраструктуру од великог значаја за Српску, те да, с обзиром да се за оба доноси иста врста плана за спровођење и да постоји висок степен усклађености њихових траса, израда једног планског документа, којим ће заједно бити обрађени, представља оптимално и рационално рјешење.

- Такође, како је у Србији актуелна изградња ауто-пута ка Сремској Рачи и изградња моста преко ријеке Саве, изградња предметних дионица ауто-пута на територији Српске има додатни значај - навела је Голићева.

17.40 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Приједлог закона о измјени Закона о банкама чији је циљ подстицање кредитне активности која би се могла остварити подизањем ограничења изложености банака према једном лицу или групи повезаних лица за кредитна потраживања која нису обезбијеђена колатералом са пет на 15 одсто.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да ће бити добро уколико више кредита буде пласирано у привреду.

17.15 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе расправом о Приједлогу закона о измјени Закона о банкама Републике Српске.

14.50 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини да би закон о измјени Закона о банкама Српске требало да допринесе расту приватних и јавних инвестиција, као подршка привреди и јавном сектору.

Циљ овог приједлога који се налази на дневном реду Народне скупштине јесте подстицање кредитне активности која би се се могла остварити подизањем ограничења изложености банака према једном лицу или групи повезаних лица за кредитна потраживања која нису обезбијеђена колатералом са пет на 15 одсто.

14.42 - Размотрен је Приједлог закона о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, по хитном поступку.

Овим законом се службенику Судске полиције и полицајцу у казнено-поправним установама са средњом и вишом стручном спремом утврђује право на додатну накнаду у износу од 10 одсто просјечне плате у Министарству унутрашњих послова остварене у протеклом мјесецу, једнако као и за полицијске службенике запослене у МУП-у Српске.

Министар правде Антон Касиповић је у завршној ријечи захвалио посланицима опозиције и власти јер подржавају доношење тог акта. Он је рекао да је ресорно министарство у сталним контактима са Синдикатом правосуђа Српске, изразивши наду да ће се у будућем времену стећи услови за повећање плата других радника у правосуђу са средњом стручном спремом, а које годинама нису повећаване.

Касиповић је рекао да треба да се ради на доношењу новог закона о Високом судском и тужилачком савјету јер би се тако могао побољшати законодавни оквир у Српској.

14.28 - Сједница настављена након паузе.

13.50 - У Парламенту Српске у току је получасовна пауза.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић је тражио једночасовну паузу и одржавање сједнице ад хок Колегијума како би се шефови клубова посланика договорили о даљем раду Парламента.

- Не можемо више овако радити јер посланицима опозиције не допуштате да изнесу мишљење. Третирајте нас једнако и дајте да видимо како да ријешимо овај проблем. Ако посланик овдје не може рећи истину, не знам гдје то може - рекао је Станић.

13.20 - Приједлогом закона о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, по хитном поступку, службенику Судске полиције и полицајцу у казнено-поправним установама са средњом и вишом стручном спремом утврђује се право на додатну накнаду у износу од 10 одсто просјечне плате у Министарству унутрашњих послова остварене у протеклом мјесецу, једнако као и за полицијске службенике запослене у МУП-у Српске.

Министар правде Антон Касиповић је, образлажући овај приједлог закона, рекао да је разлог доношења допуне овог акта произашао из потребе да се изједначи и усклади статус овлаштених службених лица у институцијама правосуђа Српске са статусом полицијских службеника у МУП-у са средњом и вишом стручном спремом.

- Ови људи у полицији и правосуђу раде одговорне и сложене послове и циљ је да буду изједначени. Надам се да ће посланици подржати овај закон - рекао је Касиповић.

Он је подсјетио да је Влада Српске закључком из априла 2019. године дала сагласност за покретање процедуре доношења овог закона, уз напомену да је у институцијама правосуђа Српске, КПУ и Судској полицији тренутно запослено 635 полицајаца и службеника судске полиције са средњом и пет са вишом стручном спремом.

Он је рекао да ће у вези са доношењем овог закона укупни трошкови бити на нивоу 1,5 милиона КМ годишње.

13.15 - Посланик Социјалистичке партије Максим Скоко сматра да ће усвајање Приједлога закона о подстицајима у привреди бити значајно за раднике, јер је предуслов за повећање плата.

- Закон није системски, али ће сигурно бити добар за раднике, али и послодавце јер ће радници, повећањем плате, бити додатно мотивисани - рекао је Скоко.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић навео је да су Српској потребни реформски закони, а не, како каже, лоши као што је понуђени, јер њиме не могу бити ријешени проблеми у привреди.

- Потребно је смањити порезе и доприносе што би утицало на повећање плата, а не усвајати законе од којих нећемо имати ефекта. Неопходни су закони којима ће бити спријечен одлазак људи са ових простора и чији ефекти би били да минимална плата буде 800 КМ - рекао је Станић.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић истакао је у завршној ријечи да повећањам плата може бити обезбијеђен останак радника, али и повећана конурентост у привреди, што јесте циљ овог законског рјешења

11.43 - Сједница је настављена након получасовне паузе.

11.18 - У Народној скупштини Републике Српске дата је получасовна пауза на захтјев Клуба посланика ДНС-а.

11.17 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица сматра да је у Српској неопходно повећати плате, с циљем заустављања одласка младих, те да је један од предуслова за ово усвајање наведеног законског рјешења.

Посланици опозиције тврде да Приједлог закона о подстицајима у привреди представља лоше рјешење, јер није системско и њиме не могу бити спроведене реформе пословног окружења.

.............................................................................................................................

Циљ Приједлога закона о подстицајима у привреди су веће плате радника у реалном сектору, повољније пословно окружење, прилив инвестиција, раст и конкурентност привреде и додатно запошљавање.

Предложеним законом, уводи се јединствени регистар подстицајних средстава, што доводи до квалитетније размјене информација и ефикасније додјеле средстава. Предвиђено је да она буду додијељена привредним субјектима по основу повећања плате радника и подстицања директних улагања.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је јуче на затвореном дијелу сједнице Информацију о безбједности у Српској у 2018. години и прва четири мјесеца ове године, у којој се наводи да је МУП све задатке реализовао професионално и коректно, у интересу безбједности грађана и њихове имовине, упркос огромном притиску и нападу одређених група и појединаца.