latinica  ћирилица
12/06/2019 |  08:34 | Аутор: Независне

Митинг у Зеници најјачи досад: Наступају Шпановићева,Тука, Пезер...

Свјетска шампионка Ивана Шпановић, освајачи медаља са свјетских првенстава Филип Михаљевић и Амел Тука, асови попут Месуда Пезера, Хамзе Алића... данас ће наступити на Међународном атлетском митингу "Зеница 2019", који ће бити најјачи у десетогодишњој историји.
Ивана Шпановић - Фото: Novosti.rs
Ивана ШпановићФото: Novosti.rs

На митингу на стадиону "Камберовића поље" наступиће 152 учесника - 89 атлетичара и 63 атлетичарке из 25 земаља.

- Митинг је квантитетом на нивоу ранијих година, али квалитетом најбољи до сада. Ако изузмемо Ханжековићев митинг у Загребу, ово је најбоље атлетско такмичење на Балкану и поносни смо што наступа плејада врхунских спортиста - рекао је Ливњак.

Филип Михаљевић, који наступа за Хрватску,може да се похвали бронзом у бацању кугле са Свјетског дворанског првенства, требало би да наступи и у бацању диска и кугле, коју је у мају бацио 21,84 метра (његов резултат сезоне). У бацању клугле наступају и бх. атлетичари Месуд Пезер и Кемал Мешић, Асмир Колашинац из Србије, Луксембуржанин Боб Бертемс... Стиже и Хаифа Тарчун из Туниса (1.500 метара)... Није било лако организовати митинг са оваквим именима.

- Било је више него тешко. Припреме смо почели по завршетку прошлог митинга, а посљедних мјесец и по дана радимо дан-ноћ - рекао је Кевељ.

Доста од митинга очекује Пезер, један од најбољих бх. атлетичара.

- Не желим много да обећавам, јер ћу показати шта и колико вриједим. Мој циљ је да, првенствено, побиједим сам себе те да на свом стадиону испуним олимпијску норму - 21,10 метара - рекао је Пезер, а пренијела Фена.

Менаџер митинга Елвир Крехмић најавио је да ће се од 17 часова, када на борилиште излазе бацачи кугле, полако загријавати атмосфера за тркачке дисциплине па и трку на 800 метара у којој ће наступити Тука.

Мушкарци ће се такмичити у дисциплинама 100, 800 и 3.000 метара, скоку увис, скоку удаљ, бацању диска, бацању копља и бацању кугле, а жене на 100, 400, 1.500 и 100 метара с препонама, скоку удаљ, бацању кладива и бацању диска.

Наградни фонд износи 9.200 евра. Суад Какњо, предсједник Организационог одбора митинга и потпредсједник Атлетског савеза БиХ, рекао је да би фонд био и већи да није било других трошкова, а да би, када би прва награда износила 1.500 евра, овај митинг досегао европски ниво.

Долазак је најавила и Соња Давидовић, министрица породице, омладине и спорта Републике Српске. 15 дисциплина ће бити на митингу.