latinica  ћирилица
12/06/2019 |  08:07 ⇒ 09:39 | Аутор: Независне

СДС 30. јуна добија новог лидера

Сједница Скупштине СДС-а, на којој би требало да буде изабран нови лидер странке, првобитно планирана за половину овог мјесеца, помјерена је за 30. јун, сазнају Независне.
СДС - Фото: РТРС
СДСФото: РТРС

Како Независне сазнају, општински одбори добили су задатак да до 16. јуна заврше унутарстраначке изборе и одрже сједнице скупштина локалних организација.

У овом тренутку, у игри за лидера највеће опозиционе партије у Републици Српској су четири имена, и то Вукота Говедарица, актуелни лидер странке, Милан Миличевић, предсједник Главног одбора, Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, и Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа, мада све информације говоре да ће се на крају битка водити између Говедарице и Миличевића, али није искључена могућност да буде само један кандидат.

- Највећи ауторитети у странци још раде на томе да буде један кандидат, а колико ће успјети зависи искључиво од Говедарице - испричао је извор Независних.

Миличевић, као један од кандидата који има највише шансе да у наредним годинама води СДС, каже да нема информацију да ће бити један кандидат, те да га је неколико одбора кандидовало и да ће тражити повјерење Скупштине СДС-а.

- Скупштина ће рећи ко ће бити нови лидер странке. Чланство СДС-а, ко год да буде изабран, окупиће се око новоизабраног предсједника и то тако треба да буде - рекао је Миличевић.

Из неколико извора у СДС-у, потврђено је да постоји могућност да се на крају Говедарица повуче из трке за предсједника, а ако и не дође до тога, мале су му шансе да на сједници Скупштине СДС-а добије довољан број гласова. Још раније је одлучено да Скупштина СДС-а броји 450 делегата, мада, како тврде добро упућени, не треба очекивати више од 400 особа из цијеле Републике Српске.

Критеријум за избор делегата био је величина општинског или градског одбора и остварени резултат на посљедњим општим изборима у БиХ, а ни ту ствари нису сасвим јасне. Рецимо, према тим критеријумима Добој би требало да да 37 делегата, и то захваљујући прије свега резултату који је остварио Обрен Петровић, бивши градоначелник Добоја, који је данас лидер СНСД-а у том граду. Неке информације већ говоре да појединци из Предсједништва СДС-а неће пристати на толики број делегата из Добоја, с обзиром на то да у том граду СДС практично и не постоји.

Бијељина уз Мићића

Скупштина Градског одбора СДС-а у Бијељини одлучила је да Мићо Мићић, предсједник тог одбора, буде кандидат за предсједника СДС-а.

На изборној сједници Скупштине изабрани су и чланови новог сазива Градског одбора, као и делегати који ће представљати Градски одбор СДС-а Бијељина на сједници Скупштине СДС-а.

Мићић је рекао да СДС само са једним заједничким јединственим кандидатом за предсједника странке има шансе да се врати на неке старе позиције.

- Много битније од тога јесте да се сви кандидати уједине, не дијеле, да се сложе по том питању, да се странка не дијели, те да на сједницу Скупштине странке изађемо са једним кандидатом, а да ли ћу то бити ја или неко други - свеједно је, али је важно да једноставно странка буде у првом плану. Требало би да сви заједно покушамо да направимо добар резултат на наредним изборима - рекао је Мићић.