latinica  ћирилица
11/06/2019 |  22:28 | Аутор: СРНА

У Федерацији нема уставне већине за формирање власти

Странке које су направиле математичку већину у Федерацији БиХ - ДФ, СББ, ХДЗ и СДА, треба да нађу шест Срба делегата у Дому народа федералног парламента и тек онда могу рећи да имају скупштинску већину за формирање Владе и избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, поручили су из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.
Парламент Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Парламент Федерације БиХФото: klix.ba

Из овог одбора подсјећају да, иако постоји прост математички збир већине у Представничком дому и Дому народа ФБиХ, та већина нема шест Срба који ће потписати иницијативу за избор српског потпредсједника Федерације.

- Садашња математичка скупштинска већина у ФБиХ, коју чине ДФ, СББ, ХДЗ и СДА, не значи ништа и могу да имају и 80 одсто посланика и делегата, али ако немају шест делегата Срба у Дому народа федералног парламента, онда нема ни Владе ФБиХ - наводи се у саопштењу.

Из Одбора указују да сви ћуте о томе да не постоји скупштинска већина за формирање федералне Владе и избор предсједника и потпредсједника ФБиХ и да се праве као да се ништа не дешава.

- Питамо се зашто медији ћуте о овоме? Сви причају о Изборном закону и годишњем акционом плану за НАТО као великим препрекама, а нико да каже да нема потребне уставне већине у Федерацији за избор извршне власти - додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је једино потпредсједник Федерације Милан Дуновић на моменат био искрен и рекао да је већи проблем формирати федералну Владу него Савјет министара.

- Дуновић је био искрен јер су он и тадашња коалиција ДФ, ХДЗ и СДА били свједоци 2015. године и видјели шта значи када немате шест руку српских делегата у Дому народа, па су од СДП-а БиХ искукали да им дају шест српских потписа да би Дуновић био потпредсједник ФБиХ - каже се у саопштењу.