latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:27 | Аутор: СРНА

У Новом Саду од 14. до 21. јуна први фестивал опере

У Новом Саду ће од 14. до 21. јуна бити одржан први фестивал опере у Србији "Операрија" који ће окупити велика оперска имена из региона.
Вердијев „Риголето“ премијерно 14. јуна у СНП (Фото: С. Дорошки) -
Вердијев „Риголето“ премијерно 14. јуна у СНП (Фото: С. Дорошки)

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама Драгана Милошевић рекла је на конференцији за новинаре да је Нови Сад заслужио да буде пионир у организовању овог фестивала, јер је управо у овом граду у Српском народном позоришту прије 120 година изведена прва оперска представа.

Она је истакла да је циљ фестивала опере омасовљавање оперске публике у Новом Саду, граду који ће за двије године бити европска пријестоница културе.

- Циљ фестивала опере је да се кроз разноликост репертоара, било генерацијски јер се организују и представе за најмлађе, било по афинитетима јер се приређују концептуално различите представе, омасови публика у граду који ће за двије године бити европска престоница културе - рекла је Милошевићева.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић изразио је увјерење да ће се овај фестивал памтити по умјетничким остварењима, али и по сценским ефектима намијењеним публици.

Фестивал "Операрија" биће отворен 14. јуна премијером опере "Риголето" Ђузепеа Вердија.

О премијери "Риголета" на конференцији за новинаре говорили су редитељ Александар Николић, диригент Андреа Солинас из Италије и кореограф Александар Илић.

Медијима су се обратили и солисти Саша Штулић, Жељко Андрић, Дарија Олајош Чизмић, Јелена Кончар и Горан Крнета.

"Риголето" је у Новом Саду први пут изведен 1928. године.