latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:13 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Битка за Кошаре симбол јуначке одбране

Битка за Кошаре једна је од тежих борби у новијој историји српске војске, која је постала симбол одбране тадашње земље.

Нешто више од 100 српских војника борило се против више од хиљаду терориста такозване Ослободилачке војске Косова. Циљ им је био да се раздвајањем и разбијањем јединица Војске Југославије између Ђаковице и Пећи, споје са снагама тзв. УЧК у Метохији.

Око 1.500 припадника тзв. ОВК-а, уз подршку албанске артиљерије, НАТО авијације, рано ујутро 9. априла 1999. године напало је рејон карауле Кошаре на фронту ширине неколико километара. Највећи дио српских снага на Кошарама чинили су војници на редовном одслужењу војног рока, од 19 до 20 година.

Битка на југословенско-албанској граници трајала је 67 дана, током које је погинуло 108 војника. Рањено их је више од 250. Тадашњи југословенски војници који су били у знатно мањем броју, успјели да се одупру непријатељу.

- То су војници који заслужују највећа признања. Тек данас сам свјестан да су војници на одслужењу војног рока они су нешто посебно одрасли су преко ноћи - рекао је Душко Шљиванчанин командант 53. граничног батаљона.

Битка за Кошаре, заједно са оном на Паштрику, зауставила је копнени поход НАТО-а на Савезну републику Југославију, али и продор албанских снага. Херојство јунака са Кошара није остало незапажено. Њихова свједочења испричана су у документарном филму Ратне приче са Кошара.

Патњу Срба на Косову и Метохији и у Србији 1999. године током агресије дијелио је и српски народ западно од Дрине.

- То показује да смо ми један сложан народ и да морамо да чувамо значајне историјске вриједности а један од тих вриједности је битка на кошарама и овај документарни филм који ће остати као траг за историју шта се дешавало - сматра Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила.

Битка за Кошаре званично је завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а, повукла са Кошара.

У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је одржана промоција документарно-играног филма "Ратне приче са Кошара".