latinica  ћирилица
11/06/2019 |  16:01 ⇒ 18:28 | Аутор: klix.ba

У Тузлу стиже све више миграната, полиција прати ситуацију

Због лоше заштите државне границе око Бијељине и Зворника све већи број миграната илегалним путем улази у Босну и Херцеговину, а из ова два града се запућују према Тузли. У циљу рјешавања ове проблематике представници градске и кантоналне власти већ су одржали одређене састанке, сазнаје портал Кликс.

Министар унутрашњих послова Тузланског кантона Хусеин Топчагић рекао је да су представници Владе ТК уз присуство замјеника министра сигурности БиХ одржали састанак са градоначелником Тузле Јасмином Имамовићем у циљу укључивања у рјешавање проблематике у вези с мигрантима који бораве у овом граду.

Том приликом је предложена иницијатива и да се рад Теренског уреда Службе за послове са странцима БиХ продужи и на дане викенда, као и да се измјести из зграде која се налази у центру града на другу локацију.

Топчагић истиче и да је Влада ТК остварила контакт с Црвеним крстом и Мерхаметом који дјелују у овом граду, у циљу издвајања одређених финансијских средстава за помоћ у њиховом раду са мигрантима.

Тузла за мигранте представљала углавном транзитну зону, јер се с Главне аутобуске станице аутобусима пребацују до Сарајева и Бихаћа, међутим, једна група њих већ дужи временски период борави у овом граду.

Проблем "мекана" граница на Дрини

Топчагића забрињава то што у посљедње вријеме пристиже све више миграната на ово подручје, а разлог томе је "мекана" граница на Дрини.

- Ми имамо њихов константан долазак из правца Бијељине и Зворника, а рјешавајне проблема пропусности границе је у надлежности БиХ, као што је у државној надлежности и комплетно рјешавање мигрантске кризе. Нажалост, очито је да још увијек немамо стратегију на који начин ријешити овај проблем, али се надам да ће га државне институције коначно почети озбиљније рјешавати. Информације с којима располажемо показују да ће у наредном периоду све већи број миграната долази на подручје БиХ - упозорио је Топчагић.

Припадници МУП-а ТК од почетка године до данас регистровали су 1.150 мигранта који су предати Теренској канцеларији Службе за послове са странцима БиХ, међутим, према претпоставкама овај број је знатно већи, јер се у евиденцији не налазе сви они који прођу кроз најмногољуднији кантон у ФБиХ.

- Они више не долазе само из ратом захваћених подручја, то су сада више економски мигранти који стижу из Пакистана, Бангладеша, Ирака и Ирана - навео је Топчагић.