latinica  ћирилица
11/06/2019 |  15:39 ⇒ 15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Убијени полубрат Ким Џонг Уна радио за ЦИА

Убијени полубрат лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна, Ким Џонг Нам, био је доушник америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА), пише Волстрит журнал (ВСЖ) позивајући се на добро обавијештене изворе.

Неколико бивших америчких званичника кажу да полубрат, који је годинама живио ван Сјеверне Кореје и није имао везе у Пјонгјангу, није могао да пружи увид у тајне активности Сјеверне Кореје, преноси Ројтерс.

Неименовани бивши званичници који су говорили за ВСЖ сматрају да је готово сигурно да је Ким Џонг Нам био у контакту са безбједносним службама других земаља, нарочито Кине.

Агенција додаје да се улога полубрата као доушника ЦИА-е помиње и у књизи новинарке Вашингтон поста Ане Фајфилд "Велики насљедник", која ће данас бити објављена.

Фајфилдова у својој књизи тврди, позивајући се на обавјештене изворе, да се Ким Џонг Нам најчешће састајао са контактима у Сингапору и Малезији.

Она наводи да су полубрата снимиле камере у Малезији заједно са још једним мушкарцем за кога се сматра да је амерички обавјештајац, а да је у Кимовом ранцу било око 120.000 долара.

Тај новац је Ким вјероватно добио као компензацију за свој обавјештајни рад, а могуће је да потиче из казина, наводи Фајфилдова.

Ким Џонг Нам убијен је у Малезији у фебруару 2017. године.

За његово убиство оптужене су двије жене, које су га наводно по лицу попрскале отровним агенсом “VX“ на међународном аеродрому у Куала Лумпуру.

Како наводи ВСЖ, Ким је тада био у Малезији како би се састао са својим контактом из ЦИА-е, али да то можда није био једини циљ његовог пута.