latinica  ћирилица
11/06/2019 |  11:27 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Шамац: Концерт Центра традиционалне руске културе "Истоки" из Подољска

Центар традиционалне руске културе "Истоки" из Подољска код Москве представио је на концерту у Шамцу културу, традицију и обичаје Подмосковља. Одржано је и историјско предавање о српско-руском пријатељству.

Руски и српски народ везују старословенски језик и православно хришћанство, а културолошке и вјерске везе два народа успостављене су у вријеме средњовијековне Србије и Русије.

Те везе и пријатељство јачали су кроз вијекове, да би у наше вријеме сарадња била успостављена и на нивоима међународне трговине, привреде, енергетике.

- Наши коријени су јако слични, односи српског и руског народа су вијековима били јако добри. Ми то његујемо и ево дошли смо у Републику Српску да поштујемо, да зближимо и да продужимо наше односе - истакла је Елена Бесонова Владимирова, директорка Центра традиционалне руске културе Подољск.

- Када смо дошли у Србију а и Српску, јако нам се свидјела природа, а не само природа него и народ који је јако гостољубив. Јако лијепо се осјећам овдје - каже Иван Адвенко из фолклорног ансамбла "Истоки" Подољск.

Културно- умјетничко друштво "Шамац" било је промотер српске традиције, културе и обичаја у Русији, а пријатељство које је започело прије девет година са Центром традиционалне руске културе "Истоки" из Подољска отвара могућност сарадње, али и културне и привредне размјене Шамца и Москве.

- Наше пријатељство датира из 2010. а данас имамо поново званичан позив који је добио на тежини с тим што је позвано и руководство општине Шамац да заједно с нама буде гост у Поадољску и у  Москви и да се покуша направити једна прича која се зове братимљење једне мега велике престонице као што је Москва и нашег Шамца - нагласио је Младен Радовић, предсједник КУД "Шамац".

На концерту српско - руског пријатељства фолклорни ансамбл "Истоки" представио је дјелић подмосковске народне традиције и обичаја, руске музике и плеса.

Наступили су и чланови КУД-а "Шамац", хора "Херувими" и Школе традиционалног пјевана Јоване Секулић.