latinica  ћирилица
11/06/2019 |  08:15 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Захтјев МУП-у да омогуће несметано обављање вјерских обреда (ФОТО)

Српска православна црква, Црквена општина Бањалука, Саборни храм Христа Спаситеља упутио је захтјев Министарству унутрашњих послова Републике Српске у којем моле да им се обезбиједи несметано кориштење порте храма за вјерска и друга друштвена догађања у организацији Цркве.

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић потврдио је да је МУП-у упућен допис у којем је наведено да одређена лица из групе "Правда за Давида" својим окупљањем ометају одређене вјерске обреде испред храма Христа Спаситеља.

Срна је у посједу документа који објашњава поступање полиције, која је реаговала у складу са овим захтјевом.

Допис СПЦ Бањалука

- Обавјештавамо Вас да се у порти храма Христа Спаситеља у Бањалуци већ дужи временски период организују окупљања одређене групе лица која се у јавности представља под именом "Правда за Давида". Поводом поменутог окупљања добијамо притужбе наших парохијана и бројних грађана у вези понашања и поступања истих. Та негодовања су знатно учесталија у посљедње вријеме, прецизније од почетка окупљања матураната, која редовно прати присуство већег броја лица - наведено је у документу упућеном МУП-у Републике Српске.

Даље се наводи да су они имали непријатности са поменутом групом и да су ова лица ометала богослужења.

- Поред наведеног, ми смо такође имали одређених непријатности са поменутом групом. Оно што је најзначајније да истакнемо је случај који се догодио на Велики петак, када су ова лица приликом опхода око храма, литије и богослужења на освештаном простору порте непримјерено се понашала, подизали руке са скупљеном песницом и тамо ометали сам поредак богослужења - наводе из Цркве.

Додају да од првог окупљања у порти, запослени при храму покушавају да остваре било какав контакт и упознају групу са правилима понашања и опхођења на простору порте храма.

- Поред игнорантског односа према институцији у чијем дворишту се група окупља и упркос честом стављају у негативан контекст Цркву, никада нисмо утицали на окупљања поменутих лица. Нисмо то чинили ни када су ова лица излазила из оквира примјерног понашања, с обзиром на мјесто, вријеме и услову у којима се налазе. Чак и када су ова окупљања произвела материјалну штету у порти храма, нисмо ништа предузимали, иако је оштећен одређен број стубова и сегмената ограде, који смо успјели поправити. Трагови паљења свијећа на плочнику порте су нерјешив проблем. Све вријеме и поред тога што им је пристп омогућен, именовани, не пале свијеће на мјесту предвиђеном, нити долазе у храм у вријеме када је доступан свим вјерницима - наводи се у писмо.

Из Храма Христа Спаситеља кажу да ова окупљања немају ништа са вјерским садржајем овог простора и апелују на МУП Српске да обезбиједи несметано коришћење порте храма за вјерске и друштвене догађаје у организацији Цркве.

- Ова окупљања немају ништа са вјерским садржајем овог простора. Молимо, да нам обезбиједите несметано коришћење порте храма за вјерска и друга друштвена догађања у организацији Цркве , која ће се у предстојећем пероду чешће дешавати, од којих је први храмовна и слава града - Спасовдан, те остала вјерска окупљања према утврђеном годишњем плану активности - наводи се у документу.