latinica  ћирилица
10/06/2019 |  20:19 ⇒ 20:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко су потенцијални насљедници Терезе Меј?

За насљедника Терезе Меј на мјесту лидера Конзервативне партије, односно премијера Велике Британије, бориће се 11 кандидата, а једно од главних питања за кандидате биће њихов однос према Брегзиту, проблему које је подијелило странку и Терезу Меј коштао функције, пише ББЦ.

Кандидати који су осигурали најмање осам гласова осталих чланова испуниће услов за улазак у трку, а први на листи је бивши градоначелник Лондона и министар спољних послова Борис Џонсон са 56 гласова колега које су га подржале.

Џонсон је изразити фаворит за будућег премијера, пише Фајненшал Тајмс, док Дојче Велче наводи да се његова снажна посвећеност тврдом Брегзиту сматра проблематичном међу Торијевцима. Овај 54-годишњак запријетио је да ће одбити да плати уговорене дугове Велике Британије према ЕУ, осим ако се споразум о повлачењу не промијени и изјавио да ће Британија изаћи из ЕУ 31. октобра “са или без договора“.

Бивши министар образовања и актуелни министар за животну средину Мајкл Гов, једна од водећих фигура Брегзита уз Џонсона, обезбиједио је 30 гласова. За њега ФТ пише да је исто толико посвећен изласку Британије из ЕУ колико и Џонсон, али да има већи потенцијал да уједини странку због свог става да Брегзит без договора треба избјећи.

Бивши министар здравства и актуелни министар спољних послова Џереми Хант има 29 гласова, а током референдума 2016. године водио је кампању да Британија остане у ЕУ. Од тада се, међутим “поново родио“ као присталица Брегзита и чак сугерисао да је ЕУ као Совјетски Савез, пише ББЦ, али ФТ наводи да је приликом посјете Словенији ту земљу назвао “бившим вазалом СССР“. Хант сматра да ће његова странка починити “политичко самоубиство“ ако покуша да добије Брегзит без договора, пише ББЦ.

По броју гласова сљедећи на листи је бивши секретар Брегзита Доминик Раб са 21 присталицом. Раб, син јеврејског избјеглице који је побјегао из нацистичке Њемачке, посвећени је евроскептик и критичар договора за Брегзит Терезе Меј. Овај адвокат по образовању био је јавно исмијан 2018. године када је рекао да “није сасвим разумио“ колико се Велика Британија ослања на прелаз Довер-Кале у трговини, пише ФТ.

Саџид Џавид, син пакистанског имигранта и возача аутобуса, актуелни је министар унутрашњих послова Велике Британије. Он рачуна на 18 гласова, а прије него што је ушао у парламент 2010. године имао је успјешну банкарску каријеру. Џавид је гласао за Остатак на референдуму 2016. године, али је од тада покушао да се искупи заузимањем оштрог става према имиграцији. Контроверзно је укинуо британско држављанство Шамиме Бегум, лондонској тинејџерки која је побјегла да се придружи ИСИС-у у Сирији, али је потом затражила да се врати у Велику Британију, пише ФТ.

Актуелни министар здравља Мет Хенок, који је са 40 година најмлађи члан кабинета рачуна на 13 гласова. Он је водио кампању за Останак током референдума, а сада тврди Брегзит без договора није опција, односно да треба изабрати између између изласка са договором и останка, пише ББЦ.

Посланик Марк Харпер је за сада обезбиједио шест гласова, признаје да је “аутсајдер“ у трци за мјесто премијера, али да му то даје “најјачи борбени дух“. Он је 2016. године гласао за останак, али сада тврди да жели да Велика Британија напусти ЕУ уз договор, иако каже и да излазак без договора остаје опција, наводи бритаснка агенција.

Бивша телевизијска водитељка и министарка за рад Естер Меквеј, која рачуна на пет гласова, изјавила је да ће ако постане премијерка осигурати излазак Британије из ЕУ 31. октобра са или без договора, пише ББЦ, док се секретар за међународни развој Рори Стјуарт, такође са пет гласова, изразито противи Брегзиту без договора, преноси Дојче веле.

Коначно, посланици Сем Гајмах и Андреа Лисом имају по три гласа. Гајмах, који је дјетињство провео у Гани, залаже се за нови референдум на којем би, према ББЦ, гласао за останак Британије у ЕУ, док Лисом жели да се Брегзит догоди 31. октобра.

Кандидатима који уђу у трку биће потребно најмање 17 гласова да прођу у други круг, у којем ће они који освоје подршку мање од 33 колеге бити елиминисани. Процес гласања се даље наставља док не остану само два кандидата између који се бира сљедећи премијер Велике Британије.

Листа кандидата, иначе, закључена је данас.