latinica  ћирилица
10/06/2019 |  19:51 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Другостепена дисциплинска комисија одбацила пријаву против Тегелтије

Другостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ одбила је жалбу дисциплинског тужиоца, против Милана Тегелтије. То, практично, значи да су одбијени и тужба, и захтјев за суспензијом предсједника ВСТС-а. А управо на покушај утицаја на рад Дисциплинске комисије и осталих институција правосуђа, писмом члановима Предсједништва БиХ, указала је потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић. За негативан утицај оптужила је Канцеларију високог представника и амбасаде западноевропских држава и САД-а.

Потпредсједница ВСТС-а БиХ Ружица Јукић написала је да независност правосуђа у БиХ нарушавају: високи представник, шеф мисије ОЕБС и амабасадори САД-а, Велике Британије, Њемачке, Холандије и Шпаније. Изјавама су, тврди, одавно изашли из мандата.

- Прозивањем Првостепене дисциплинске комисије при ВСТС-у БиХ, те тражењем од Другостепене комисије да донесе другачију дисциплинску одлуку умијешали су се у доношење мериторне одлуке једне правосудне институције, и то на најгрубљи начин - написала је Јукићева у писму.

Потпредсједница ВСТС-а је истакла да има сазнања, не само о изјавама, него и конкретним радњама амбасадора, којима се уплићу у тужилачке истраге и доношење пресуда.

- У БиХ се може све, па и да позивате правосудне раднике у стаклену собу или гумену собу, да тражите од њих да обуставе истрагу против неког политичара или да отворе против некога истрагу. Наравно, све уз обећање, ако то ураде, да ће добити функцију у правосуђу коју желе. О овој мојој изјави постоје свједочанства свједока, чак и тонски забиљежена.

Настојање Ружице Јукић да јавности укаже на проблем у правосуђу поздравља предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, али не очекује значајније ефекте.

- Сви знају да је реформу правосуђа у БиХ креирао ОХР. И сад имате да је ОХР тај који говори да ситуација у тој области није институционално сређена. А, кад смо ми говорили да не ваља, а то понављамо десет година, онда смо били ти који су ремете атмосферу и они који се мијешају у правосуђе - истакао је Додик.

У одбрану Високог представника и прозваних амбасадора стао је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић. Писмо Ружице Јукић назива тенденциозним.

- Индикативно је да ВСТС тек сад изражава тобожњу забринутост за уставни поредак, а то су пропустили учинити кад су границе БиХ довођене у питање, кад су се спроводили нелегални референдуми противно одлуци Уставног суда БиХ и кад су поједници подстицали на побуну унутар Оружаних снага БиХ - рекао је Комшић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић, који је у писму Јукићеве означен као један од политичара који негативно утиче на рад правосуђа, каже да је писмо потпуно неутемељено и да у ВСТС-у нема самокритике.

- Проблем сам ја који противам правосуђе, а сви кажу да стање није добро. И медији и ЕУ - каже Мектић.

Амбасада Русије у БиХ саопштава да је непријатно изненађена изјавом Високог представника о ВСТС-у. Из руске амбасаде кажу да Високи представник поткопава владавину права у БиХ.

- Како ићи напријед у реформи правосуђа у БиХ? То треба да раде домаћи политичари, парламентарци уз помоћ међународних субјеката, ако је потребно. Али, високи представник каже да је одлука ВСТС-а погрешна иако је донесена у складу са законом, и то је погрешно. Независност је кључ за правосуђе, а ОХР поткопава владавину права - рекао је руски амбасадор Петар Иванцов.

Шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк каже да је најважније да БиХ испуни свих 14 препорука Европске комисије унутар којих је и доношење новог закона о ВСТС-у.

Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Делегације Европске уније у БиХ, истиче да су турбулентна дешавања око ВСТС-а у протеклим седмицама управо доказала нужност примјене таквих препорука.

Другостепена дисциплинска комсија ВСТС-а одбила је жалбу дисциплинског тужиоца против Милана Тегелтије. То значи да су и дефинитивно одбачени тужба и и захтјев за суспензијом предсједника ВСТС-а БиХ.