latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:58 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

"Анализирати мијешање странаца у рад институција"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да се ОХР и неке амбасаде стално уплићу у рад правосуђа БиХ и да је због тога важно да се уради анализа таквих мијешања у рад институција.

Додик је рекао новинарима да је свима познато да је реформа правосуђа БиХ креирана у оквиру ОХР-а и да сада они говоре да стање у тој области није уређено...

- А када ми то говоримо, онда нас оптужују да се мијешамо у правосуђе, да га притискамо... Основно је питање како неко са стране може да врши притисак на домаће институције, а они унутра не могу да траже ни одговорност оних који раде у тим установама - рекао је Додик, коментаришући изјаву потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ Ружице Јукић, која се пожалила Предсједништву БиХ да се поједине стране дипломате уплићу у рад правосудних институција.

Он је оцијенио да правосуђе у БиХ ничему не служи осим што производи афере, нагласивши да постојање Суда, Тужилаштва и ВСТС-а није предвиђено Уставом на нивоу БиХ.

- Поновићу, то је била креација високих представника која је урађена на неуставан и незаконит начин - констатовао је Додик.