latinica  ћирилица
10/06/2019 |  13:35 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од формирања Прве лаке кнежевске бригаде

У Кнежеву је обиљежено 27 година од формирања Прве лаке кнежевске бригаде. Кроз ову бригаду је прошло око 1.000 бораца са подручја Кнежева. Погинула су 22 борца, а више од 70 их је рањено.

У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Кнежеву служен је парастос за све погинуле борце ове бригаде и Кнежева у одбрамбено-отаџбинском рату, а потом су у спомен-соби погинулих бораца чланови породица погинулих, некадашњи борци ове бригаде и представници Борачке органзације Кнежево и локалне власти прислужили свијеће и положили цвијеће.

Кроз бригаду прошло око 1.000 бораца. Живот у темеље Српске уградила су 22 борца, док је њих 70 рањено. Многи за заслуге у рату су добили одликовања.

Маринко Ћелић, први комадант 1. Лаке кнежевске пјешадијске бригаде, истакао је да  је једна од заслуга бригаде одбрана Кнежева.

- То је била кључна борба и да није било припадника ове бригаде Кнежево данас не би било наше - истакао је Ћелић.

Иза припадника бригада је тежак, али успјешан ратни пут у којем су одбранили народ и очували Републику Српску. Жртва палих сабораца, кажу не смије се заборавити.

Предсједник Борачке организације Кнежева Ранко Вучић рекао је да је ова јединица учествовала на свим ратиштима широм Српске, укључујући посавско, романијско, маглајско, а да је главну одбрану Републике и Кнежева водила на влашићком ратишту.

- Никада не смијемо заборавити погинуле српске борце који су животе положили за слободу српског народа и стварање Републике Српске - нагласио је Вучић.

Овом приликом је истакнуто и да ће борачка организација наставити да помаже социјално угрожене борце са подручја Кнежева. а новац за помоћ ће обезбиједити заједно локална власт Кнежева и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.