latinica  ћирилица
10/06/2019 |  08:21 ⇒ 08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг не одустаје: Бомбардовање Србије било легитимно и неопходно

Историја је показала да је бомбрадовање СРЈ 1999. године било неопходно и легитимно, јер је зауставило насиље, а избјеглице су могле да се врате кући, док је КФОР помогао да се на Косову и Метохији створи безбједно и сигурно окружење за све, укључујући и српске заједнице, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

- Знам да НАТО још изазива контроверзе у Србији. Многима су и даље болне успомене на ваздушну кампању 1999. године. Још је теже онима који су изгубили вољене. Сваки изгубљени невини живот је трагедија. И дубоко жалимо због тога - рекао је Јенс Столтенберг за Политику.

Поновио је и оно што је рекао током посјете Србији прошлог октобра, да, како је навео, "та кампања никада није била усмјерена против српског народа".

- Напротив. Циљ је био да се заштите цивили у ширем региону, тако што ће се зауставити акције Милошевићевиг режима, које је међународна заједница била осудила. Никада не смијемо заборавити прошлост, али морамо из ње да учимо и да је оставимо иза себе - истакао је Столтенберг.

Како је додао, то је оно што НАТО и Србија раде кроз партнерство, које је корисно и за НАТО и за Србију и за шири регион.

Столтенберг је нагласио да НАТО цијени партнерство које је развио са Србијом и да се нада бољој будућности.

- У потпуности поштујемо политику неутралности Србије. Као што показују Аустрија, Шведска и Финска, неутралност и партнерство са НАТО-ом међусобно се не искључују. Наше партнерство је добро за Србију, добро за западни Балкан и добро за НАТО - истакао је Јенс Столтенберг.

Генерални секретар Сјеверноатлантске алијансе констатовао је и да се суочавамо с најнепредвидљивијом безбједносном ситуацијом у свијету посљедњих година, али да је НАТО позитивна сила у стварању одрживог међународног поретка.