latinica  ћирилица
21/04/2019 |  18:27 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Одржана 17. "Бањалучка трансферзала"

Планинарско друштво Козара из Бањалуке организовало је 17. акцију "Бањалучка трансферзала", која је данас, уочи Дана Града, окупила више стотина планинара из Републике Српске али и региона.

Експедиција је кренула у јутарњим часовима у подножју Бањ Брда, затим на Трешњик, пролазак кроз Српске Топлице, па кањоном Сутурлије и на крају повратак у планинарски дом на Шибовима изнад града.

- Без проблема сви прелазе стазу. Она генерално није претјерано захтјевна, прилагођена је за све рекреативце и љубитеље природе - каже Александар Свитић, водич Планинарског друштрва "Козара" Бањалука.

Љубиша Раманда, предсједник Планинарског савеза Републике Српске навео је да се манифестација традиционално организује у Бањалуци. Како је истакао, стазе су обновљене, због чега се свесрдно захвалио Туристичкој организацији и Планинарском друштву "Козара", који су се потрудили да угосте све учеснике.

Међу планинарима увијек постоји и подмладак. Мила је са својим татом, дједом и сестрама успјешно препјешачила цијелу стазу.

- Било је јако лијепо и топло пјешачити са породицом - истакла је Мија Стијаковић, чланица Планинарског друштва "Козара".

Бањалучка трансферзала налази се на такозваној "Зеленој рути" туристичке понуде "Виа Динарика", тако да је радо посјећују гости из иностранства.

- На трансверзали сам трећи пут и стаза је одлична - рекао је Бране Мех из Планинарског друштва "Словењ Градец" Словенија.

Планинарско друштво "Козара" из Бањалуке биће нарочито активно ове године.

У плану су експедиције на неколико планина у БиХ као и едукативни кампови за дјецу и младе.