latinica  ћирилица
21/04/2019 |  17:47 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Значајни попусти за демобилисане борце у Бањи Мљечаници

Демобилисани борци, ратни војни инвалиди и породице погинулих бораца од недавно имају значајне попусте током лијечења и боравка у Болници за физикалну медицину и рехабилитацију Мљечаница. Ову одлуку донијело је руководство установе у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске.

У Мљечаници се активно ради и на побољшању услова за боравак пацијената, али и на концепту самоодрживости, чији је крајњи циљ осамостаљење од Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Током протеклог рата Мљечаница је била једна од најзначајнијих војних болница, у којој су лијечени многи рањени војници са ових простора.

Због улоге у рату, носилац је једног од највиших војних признања, "Плакете са златним крстом".

Брига о борачкој категорији и данас је један од приоритета установе, па су за лијечење демобилисаних бораца свих категорија обезбиједили попуст од 10 одсто, а за чланове породица погинулих бораца – 20 одсто.

- Уштеда је увијек важна, не само у материјалном погледу, него и у погледу тога што знамо да неко размишља о нама и поштује нас - каже Илија Симеуновић, ратни војни инвалид друге категорије.

Драгољуб Ћибић, предсједник Борачке организације Козарска Дубица нагласио је да је добро дошла чињеница што сви борци из Републике Српске имају могућност да дођу у бању Мљечаницу и остваре попуст.

Од потписивања протокола, право на попуст у лијечењу у Мљечаници искористило је 11 припадника ових категорија.

Члан породице погинулог борца, Мирослав Илић из Добоја истиче да попуст у лијечењу и те како добро дође.

Драган Брдар, директор Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" навео је да се са попустом за породице ових категорија требало раније кренути и да је то најмање што су могли урадити за категорију лица која је стварала Републику Српску.

Један од главних задатака је привлачење комерцијалних пацијената, што би довело до растерећења Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а у перспективи и до потпуног осамостаљења од њега, кажу у управи Мљечанице.

За пензионере је недавно креирана и нова понуда.

- Имамо организован обилазак манастира Моштанице, Етно села у Кнежици. Сваког четвртка нашим гостима приређујемо дружење уз тамбураше или КУД-ове, припремамо и једну трим стазу која ће бити у функцији већ од 1. јуна - наводи Брдар.

У Мљечаници је у току санација крова и столарије, за шта ће бити издвојено око 450.000КМ.

300.000 обезбиједила је Влада Републике Српске, од клириншког дуга, док ће остатак новца обезбједити сама установа.