latinica  ћирилица
21/04/2019 |  16:30 ⇒ 22/04/2019 | 09:14 | Аутор: РТРС

Павел Франчак побједник бициклистичке трке Београд - Бањалука (ФОТО)

Завршена је 13.међународна бициклистичка трка Београд - Бањалука. Побједник је Пољак Павел Франчак.

Занимљива четврта етапа од Прњавора до Бањалуке дуга 175 километара. Већ на средини етапе одвојиле су се двије групе бициклиста. С обзиром на то да је у другој био Арон Гејт и да је размак између група био велики, било је јасно да ће неко преузети жуту мајицу.

Послије узбудљиве завршнице радовао се Павел Франчак којем је друго мјесто у етапи било довољно за укупну побједу на трци.

Радојичић, Давидовићева и Цвијановићева (Фото: РТРС)

- Знао сам да ћу морати да будем међу три првопласирана уколико желим да дођем до укупне побједе. Није било лако али успио сам у томе. Мој тим је одрадио добар посао и срећан сам - истакао је Франчак.

Побједник четврте етапе је Словенац Марко Кумп. Бијелу мајицу за најбољег младог такмичара трке добио је Мађар Атила Валтер, црвена за спринтера припала је Колумбијцу Вилијаму Давиду Муњозу, а плава за најбољег брдског возача Оскару Адалберту Квирозу.

- Трка Београд-Бањалука се ради 365 дана у години. Ми већ сутра крећемп да се спремамо за сљедећу годину. Изузетно тежак рад. Обишао сам 22 града и општине у току припрема овог догађаја - истакао је директор трке Београд - Бањалука Владимир Куваља.

Овакво издање трке не би било без подршке власти. Генерални покровитељ била је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Бициклистичка трка Београд - Бањалука (Фото: РТРС)

- Као предсједница заиста сам поносна што смо успјели сјајно да организујемо ову трку. Ово и јесте повезивање Београда и Бањалуке на овакав начин, тако што смо прошли и кроз 14 градова и општина у Републици Српској и показали наш капацитет - нагласила је Цвијановићева.

Лијепо вријеме измамило је доста Бањалучана на улице. Општи утисак је позитиван.

- Предиван викенд у граду Бањалуци. Од петка је почео низ догађаја на отвореном. Улице су пуне грађана. Надам се да је већина Бањалучана задовољна - изјавио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Бициклизам - Старт (Фото: РТРС)

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић поручила је да ће министарство подржати све добре и здраве приче и у будућности.

- Бањалука ових дана живи један спортски дух и много је спортских догађаја, а овај спада у један од најзначајнијих - додала је она.

Већ сада је најављена могућност да идуће године бициклистичка трка Београд - Бањалука помјери границе и да има више етапа. Заинтересованих градова има доста.

Организацију трке су помогли Влада Српске, Министарство омладине и спорта Србије, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и Представништво Републике Српске у Србији.