latinica  ћирилица
21/04/2019 |  15:37 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Општина Дринић једна од ријетких која има више запослених радника него становника

Општина Дринић једна је од ријетких која има више запослених радника него становника. Овдје посао проналазе и бројни српски повратници из околних општина у Федерацији. Осим сталног посла Дринић је за Србе повратнике и мјесто гдје траже љекарску помоћ. Званично - Дринић има 373 становника, док је број оних који се овдје лијече већи од 2.000.

Повољна клима, чист ваздух, могућност за егзистенцију - довољно је разлога што је докторка Смиља Булајић у Дринић дошла још прије 18 година. Иако у шали каже да је било привремено - и данас је ту.

- Трбухом за крухом, вратила сам се у свој родни крај, мислећи како је то на кратко, међутим, остадох ту - каже Булајићева.

Иако има мање од 400 становника, у једном тиму породичне медицине, лијечи се чак 2.200 пацијената.

Многи од њих су повратници у Босански Петровац, али право на лијечење, остварују у Републици Срспкој.

- Зато што у Босанском Петровцу нисам имао обезбјеђено лијечење, плаћао сам све, било је скупо и нисам могао. Међутим, овдје сам се пријавио, плаћам само партиципацију и нормалнос се лијечим - прича Душко Стојановић из Босанског Петровца.

Још један податак "краси" Дринић - 426 лица овдје су пронашли посао, док је у љетном периоду број сезонских радника далеко већи.

За послом овдје долазе из околних општина Српске, док је Србима из Федерације Дринић једини извор за егзистенцију. Међу њима је и Рајко Стојановић.

- Имам жену и двоје дјеце на факултету у Бањалуци. Као и за сваког човјека велики је значај, основно је имати посао, плату, да би могао ту опстати - наводи Стојановић.

И ту није крај!Основну школу у Дринићу похађа 88 ученика, а више од половине њих, на наставу долази из федералних општина.

- То је првенствено због плана и програма који се ради по ономе из Републике Српске - истиче Рајка Ђумић, директорка ОШ "Дринић".

Све то утицало је и на развој инфраструктуре.

- У току је асфалтирање четири пута. Два су завршена, један је при крају, али временски услови не дозвољавају да се то заврши. Направили смо канализациону мрежу ове године и надам се да ће се сви прикопчати на њу - рекао је Милан Грбић, начелник општине Дринић.

Општина мала али скромна – поручују домаћини. Овдје слободног мјеста има још, само је важна љубав према нетакнутој природи али и жеља за радом.