latinica  ћирилица
21/04/2019 |  14:08 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Младићу са Дауновим синдромом посао конобара

Двадесетогодишњем младићу са Дауновим синдромом Ади Ћурану из Прњавора, испунила се жеља да добије посао. Ту прилику пружио му је угоститељ из овог града Борис Лебурић, поставши један од три привредника који је пружио шансу лицима с овим проблемом.

Са тацном у руци гостима прилази расположен и широког осмијеха. Ништа му није тешко, иако посао конобара није нимало лак.

То му је била велика жеља, каже мајка Сена. Једва чека кад ће на посао, размишља и прича о томе и када је код куће. При повратку с посла препричава искуства, сусрете с људима, једном ријечју, све то, каже, чини га пресретним.

- Уопште није уморан и то ме највише одушевљава. Након сваког повратка са посла препричава догодовштине тога дана - Сена Ћуран, Адина мајка.

Чим је чуо за Адину жељу привредник Борис Лебурић одлучио је да му пружи шансу. Има 40 запослених, а за најновијег радника има само ријечи хвале.

Адо је ангажован по три сата дневно. Има велику подршку радних колега. Кажу да су почели с једноставним задацима, али да је само након три дана уходавања, Адо почео да користи и касу.

Идеја да ради као конобар потекла је од Адиног персоналног асистента, који с њим проводи доста времена.

Прича да су једном сједили у локалном пабу када му је Адо повјерио своју жељу да буде конобар. Шансу је добио на један дан у дјечијој недјељи, што је одушевило суграђане, па је сав приход и бакшиш тог дана отишао у Дневни центар.

Код гостију које је послуживао позитивне емоције и подршка.

Социјализација 20-годишњег младића траје већ 15 година, од вртићког узраста, преко школовања и дневног центра.

Дружење је кључ његовог задовољства, па је посао права прилика за његову срећу, каже мајка.

Борба им је често била тешка, понекад и претешка. Сада када погледа сина, каже, није била узалудна.