latinica  ћирилица
21/04/2019 |  12:19 | Аутор: СРНА

Пореска управа Српске привремено затворила 150 објеката због неиздавања фискалних рачуна

Инспектори Пореске управе Републике Српске су од почетка године извршили 1.000 контрола евидентирања промета путем фискалних каса и због утврђених неправилности за 150 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана.
Пореска управа - Затворене радње - Фото: РТРС
Пореска управа - Затворене радњеФото: РТРС

Инспектори су и издали 428 прекршајних налога на укупан износ казне од 264.500 КМ.

- Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна привремено затворено на територији коју покрива Подручни центар Пореске управе у Бањалуци, укупно 38 - саопштено је из Пореске управе.

На подручју Подручног центра Источно Сарајево привремено је затворено 16 објеката, Добоја 24, Бијељине 24, Приједора 21, Зворника 14, а на подручју Подручног центра Требиње 13 објеката.

У саопштењу је наглашено да ће инспектори Пореске управе наставити да током цијеле ове године континуирано контролишу евидентирање промета путем фискалних каса.

Као једну од значајних активности на сузбијању сиве економије, Пореска управа Српске сваке године спроводи промотивну медијску кампању "Корак предузми, рачун узми", чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Српске.

- У оквиру тих активности наглашавамо да је важно промијенити лоше навике, повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу, нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање - истичу из Пореске управе.

Како је наведено, борба против сиве економије не заснива се само на забранама и инспекцијским мјерама, већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.

- Неиздавање фискалних рачуна показује да је пословање обвезника нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа приликом контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга - наглашавају из Пореске управе Српске.