latinica  ћирилица
21/04/2019 |  08:54 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Вишковић пожелио срећу онима који руше БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић пожелио је срећу онима који руше БиХ да би се и Српска ријешила те заблуде.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Имам осјећај да се само Република Српска залаже за БиХ, али дејтонску БиХ, а да је сви који се куну у њу руше. Желим им срећу на том путу и да нас ријеше заблуде која се зове БиХ - рекао је Вишковић за Вечерње новости.

Вишковић сматра да је потребно формирати власт на ниову БиХ да би свим грађанима било боље, јер због тога Република Српска трпи велику економску штету, те је навео примјер "Електропреноса БиХ" који посљедњих 15 мјесеци не функционише, а на рачунима стоји више од 150 милиона КМ.

- Наша електропреносна мрежа чека инвестиције да би била модернизована. Тај новац није у промету БиХ и трпе фирме из Републике Српске и из Федерације БиХ. Треба нам власт на ниову БиХ - истакао је Вишковић.

Он је подсјетио и на расподјелу поврата ПДВ гдје је Републике Српска већ изгубила 33 милиона КМ, што сматра да је велики новац за који су се пензије могле повећати за три одсто.

Вишковић је оцијенио да би најбоље било да су сви у власти и на нивоу Републике Српске и БиХ јер би се онда сви окренули проналаску најбољих рјешења с обзиром на то да различите идеје и мишљење могу само донијети добро.

- Сада имамо двотрећинску већину и то нам даје одличан маневарски простор за битне одлуке - рекао је Вишковић.

Он је нагласио и да је о питању НАТО јасан став Републике Српске, која ће се понашати онако како се и Србија буде понашала, те је још једном поменуо да је за Српску могућа само војна неутралност.

Према његовим ријечима, Српска не жели границу на Дрини, за њу Дрина није граница већ ријека која повезује два иста народа.

Говорећи о Косову и Метохији, Вишковић је поручио да Српска даје пуну подршку институцијама Србије о том питању, те да у институцијама БиХ никада неће дати зелено свјетло за признање такозваног Косова.

- Подржавамо напоре Србије да заштити наш народ на Косову и Метохији и радимо гдје год можемо да помогнемо Србији на том путу - рекао је Вишковић.

Када је ријеч о наводима да је Република Српска због миграција "пала" на испод милион становника, Вишковић је рекао да нико нема званичне податке, јер се они добијају на попису.

- Наша је процјена да нас је више од милион, али одлива становништва има, то морамо да кажемо. Све што Влада ради усмјерено је на побољшање амбијента за живот људи и на то да нас буде што више. Одлазак људи није само проблем Републике Српске, теко је у цијелом свијету - објаснио је Вишковић.