latinica  ћирилица
19/03/2019 |  16:35 | Аутор: СРНА

Прњавор: Изложба старих богослужбених књига

У Народној библиотеци у Прњавору постављена је изложба богослужбених књига које је за ову прилику уступио Завичајни музеј "Гојаковац" из Церовице, у општини Станари, и протојереј ставрофор Мирослав Живковић, а могу се видјети и књиге штампане у 18. вијеку.
Изложба богослужбених књига у Прњавору - Фото: РТРС
Изложба богослужбених књига у ПрњаворуФото: РТРС

Директор Народне библиотеке Драгана Маринковић рекла је Срни да је ово прилика да посјетиоци виде ријетку и богату библиотекарску грађу.

- Поједине књиге потичу из 18. вијека. Писане су ћирилицом на црквенословенском језику. Изложба осим умјетничког има и историјски карактер јер пет старих књига подацима на својим корицама свједоче о животу једног народа - рекла је Маринковићева.

Она је напоменула да сви заинтересовани посјетиоци књиге могу погледати уз присуство библиотекара и тако сазнати нешто више о историји књига, гдје су штампане, начину израде, очувању и рестаурацији старих и ријетких књига.

Изложба је постављена јуче, а састоји се од по једног великог и малог Минеја или Требника и три богомољачка Псалтира. Занимљиво је да се књигама које су се до последњег рата налазиле у цркви на Гојаковцу деведесетих година прошлог вијека губи траг, да би крајем 2016. и почетком 2017. године биле пронађене у приватној збирци човјека који их је спасио од уништења током ратних сукоба.

Књиге су након његове смрти враћене у Музеј "Гојаковац" гдје се чувају у трезору, а само повремено су изложене за јавност.

- Установили смо да су двије књиге штампане у 18. вијеку. Једна од књига је из штампарије кнеза Милоша Обреновића, а двије су штампане у Москви по одобрењу царице Катарине Велике - прецизирала је Маринковићева.

Све књиге су рађене на пергаменту, једном од најстаријих материјала за писање, и доста су похабане. Због старости и дотрајалости требале би бити подвргнуте рестаурацији, која је јако скупа, а Завичајни музеј "Гојаковац" нема финансијских средства за тај поступак.

- Надамо се да ћемо и овом изложбом привући пажњу јавности и оних који би могли помоћи да се прикупе потребна средства за рестаурацију - каже Маринковићева.

Она је додала да се овом изложбом настоји указати на значај књижевне баштине и улогу библиотеке у њеном очувању јер штампана књига представља важан дио културне историје сваког народа због чега се мора посебно чувати и штитити као вриједно насљеђе за будуће генерације.

У Завичајној музеју "Гојаковац" од експоната налазе се и оруђе, оружје, ношње, стара кућа шеперуша, црквеношколски предмети, Јеванђеље и иконе из 1892. године, копље из касног бронзаног доба, сегменти старе керамике.

Појединости о богослужбеним књигама и свештенству у Церовици кроз историју могу се пронаћи у књизи под називом "Церовица и Витковци кроз вријеме".

Изложба у Народној библиотеци у Прњавору отворена је од 7.00 до 15.00 часова до петка, 22. марта.