latinica  ћирилица
28/02/2019 |  10:32 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

ФЗО финансира пет нових лијекова за тешка обољења

Фонд здравственог осигурања Републике Српске финансираће пет нових најсавременијих лијекова за лијечење тешких обољења, попут мултипле склерозе, леукемије, карцинома плућа и хепатитиса Ц, саопштено је из ФЗО.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је ријеч о изузетно скупим терапијама, а да је њихово увођење омогућено захваљујући снижавању цијена постојећих лијекова које Фонд финансира.

Нови лијекови за наведена обољења требало би крајем марта да буду доступни пацијентима у Универзитетском-клиничком центру Републике Српске, на препоруку љекара и у складу са медицинским индикацијама.

- Ријеч је о иновативним терапијама, а неке од њих, као што је лијек за обољеле од мултипле склерозе, је тренутно најсавремнија терапија у свијету за ово обољење - појашњавају из ФЗО.

У саопштењу се наводи да су уведена и два најновија лијека за лијечење хепатитиса Ц који показују још боље терапијске ефекте и имају мања нежељена дејства, иако је Фонд и до сада за обољеле од хепататиса Ц финансирао савремену терапију.

- Осим тога, Фонд ће финансирати и нови лијек за обољеле од карцинома плућа, хроничне лимфоцитне леукемије и фоликуларних лимфома. Фонд здравственог осигурања Српске ће ове лијекове у потпуности финансирати за пацијенте којима су неопходни - наводи се у саопштењу.

Фонд на своје листе лијекова уврштава најновије терапије и на тај начин иде у корак са развијеним земљама, пратећи најсавременије терапијске смјернице за најтежа обољења.

- Фонд, у складу са својим пословним циљевима, константно анализира цијене лијекова и настоји да контролом и управљањем свим трошковима прави уштеде гдје је год то могуће, а све у циљу да се створи финансијски простор за уврштавање најновијих лијекова и других права осигураника, као што смо и сада учинили - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да ће ФЗО са овом праксом наставити, јер им је циљ да константо унапређују здравствену заштиту, без обзира што многима уплата доприноса од којих се финансира цијели здравствени систем, па и сами лијекови, није приоритет.

Из ФЗО позивају на редовну уплату доприноса, те истичу да су одговорним пословањем доказали да рационално управљају средствима осигураника, руководећи се искључиво потребама осигураника и струке.