latinica  ћирилица
12/01/2019 |  19:51 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Да би остварио пензију фалсификовао љекарску документацију

"Стоп преварама до пензије" дугогодишња је акција Фонда ПИО Републике Српске, а уштеде након заустављања фалсификатора љекарске документације износе 35 милиона марака.

Многи од њих су и кривично гоњени, а примјер лица из једне херцеговачке општине говори докле људи могу отићи да би остварили инвалидску пензију или повећали постојећу.

Примјер из једне херцеговачке општине је, кажу у Фонду ПИО, за рубрику ''вјеровали или не'', с обзиром на поступак лица са иницијалима С.Р.

- Приложио је медицинску документацију коју је он лично писао штампаним или писаним ћириличним писмом и овјерио фалсификованим печатом здравствене установе, односно љекара, рекао је Младен Милић, директор Фонда ПИО РС.

Његов спис овјерен је и у општинској администрацији, тако да је имао два печата, али га је одало ћирилично писмо којим је исписао латинске називе медицинске терапије.

- Написао је да је користио одређену терапију, назив терапије, да се не осјећа добро итд. А онда факсимил љекара као да је био на прегледу, додао је Милић.

Надлежне службе Фонда поднијеле су кривичну пријаву, а то лице на суду је проглашено кривим за фалсификовање и осуђено на два мјесеца затвора, односно годину дана условно.

Борбу против лица које преварама желе доћи до пензије, Фонд ПИО води већ осам година. Преко 35 милиона КМ остало је у буџету, а на стотине фалсификатора остало је без права на пензију.

Многи од њих завршили су на суду. Пензионери поздрављају такве акције Фонда ПИО.

У Фонду ПИО Републике Српске велику захвалност дугују здравственим институцијама у Србији које им помажу на откривању фалсификатора.

Један од примјера такве сарадње односи се на случај када су три лица из Билеће остала без пензије, јер су покушали исте податке о лијечењу на ВМА, само са промјеном имена и презимена и матичног броја , подметнути као доказ за остваривање пензијског права.