latinica  ћирилица
26/11/2018 |  16:28 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Поскупљују ли некретнине у Српској?

Некретнине у Републици Српској поскупљују. Најскупља је Бањалука, гдје цијена квадрата стана у новој градњи достиже и три хиљаде марака, а слично је и у осталим градовима Српске.

Као разлог за поскупљење наведена је велика тражња, али и недостатак грађевинских радника.

Дјелује невјероватно, али за куповину стана у Бањалуци неопходан је исти новац као за куповину некретнине у Будимпешти. Уколико желите стан у центру Бањалуке, мораћете да издвојите и до три хиљаде марака за квадрат, мада и станови на периферији не заостају.

- Када говоримо о таквим цијенама, увијек говоримо о становима мање квадратуре, дакле о становима испод 50 квадрата, па чак и мање. Цијене су тренутно крајње нелогичне и несразмјерне животном стандарду - каже Станислава Лигка, агент за продају некретнина из Бањалуке.

Куповина стамбеног простора постала је ноћна мора и за већину купаца у Приједору, гдје је цијена за квадрат већ достигла 1.600 марака, а према процјенама и даље ће расти. Мирјана Шодић са супругом мјесецима је трагала за станом. На крају, ипак су успјели да га купе по повољној цијени у згради.

- У питању је мања зграда, са два три стана. Стан је мањи, око 58 квадрата у једној лијепој, приградској зони - каже Мирјана.

Раст цијена у односу на претходни период видљив је у Бијељини, али и Требињу, гдје је у зависности од локације, цијена квадрата стана у новоградњи и до 2.200 марака.

- Цијену диктира квалитет градње али и локација на којој се праве станови - појашњава Мирко Станковић, агент за продају некретнина Требиње.

Агент за некретнине из Бијељине Жељко Деспотовић напомиње да је потражња добра, а траже се углавном мањи станови и додаје да има купаца и за веће станове.

Осим квалитетније градње и енормне потражње за становима, главних разлога за повећање цијене, инвеститори истичу још један проблем који ће у будуће сасвим сигурно утицати на додатна поскупљења квадрата нових стана.

- Многи мајстори одавде одлазе у европске градове, тако да се људи из пензије враћају да обављају одређене занатске послове, самим тим долази и до пораста дневница, што такође диктира и цијене квадрата станова - поручује Драган Грубан, агент за продају некретнина Приједор.

Према подацима Републичког завода за статистику, нови станови су најскупљи у Бањалуци и Требињу, док су најјефтинији у Добоју и Источном Сарајеву.

Такође, готово незнатан број становника Српске одлучује се за куповину куће, док се они са плићим џепом одлучују за куповину и оспособљавање станова у старој градњи.