latinica  ћирилица
20/11/2018 |  12:26 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

Од 1. децембра годишње истраживање пољопривредних газдинстава

Завод за статистику Републике Српске од 1. до 15. децембра спровешће анкету годишњег истраживања пољопривредних газдинстава за 2018, којом ће бити прикупљени подаци о површинама и оствареној производњи ратарских култура, поврћа, воћа и грожђа, као и о бројном стању стоке у Српској.
Огледна поља (фото: Пољопривредни институт Српске) -
Огледна поља (фото: Пољопривредни институт Српске)

Овим истраживањем ће се, према дефиницијама прописаним важећим ЕУ регулативама и методолошким упутствима и препорукама Евростата, доћи и до података о сточној производњи, клању стоке, производњи и употреби млијека на газдинству.

"Доћи ће се до података о промету властитих пољопривредних производа, радној снази, вриједности и површини купљеног и закупљеног пољопривредног земљишта, те средствима и услугама кориштеним у пољопривредној производњи", саопштено је из Завода.

Из ове институције навели су да ће анкетом на територији Српске бити обухваћено око 6.000 породичних пољопривредних газдинстава и газдинстава правних лица и предузетника.

"Породична газдинства одабрана су случајним избором, а подаци за газдинства правних лица и предузетника биће прикупљени извјештајном методом. Прикупљени подаци користиће се искључиво у статистичке сврхе, а обезбиједиће основу за израду индикатора упоредивих на међународном нивоу", наводе из Завода.

Овлаштени анкетари ће спроводити ово истраживање на основу плана рада Завода за ову годину.