latinica  ћирилица
22/10/2018 |  07:49 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Данас двије пресуде Иви Санадеру

На Жупанијском суду у Загребу данас ће бити изречене пресуде некадашњем хрватском премијеру и предсједнику ХДЗ-а Иви Санадеру по оптужницама за примање провизије у ратно доба од аустријске Хипо банке и продају јефтине струје "Диокију".
Иво Санадер (фото: FAH) -
Иво Санадер (фото: FAH)

Санадер је за примање провизије од Хипо банке већ био осуђен, али је пресуду укинуо Уставни суд, док у другом случају оптуженичку клупу дијели са Робертом Јежићем, некадашњим пријатељем, а потом и крунским свједоком оптужбе у једном од бројних Санадерових антикорупцијских поступака.

Оба поступка водила је судија Јасна Галешић која ће пресуду у афери "Хипо" објавити у 13.00, а пресуду у случају "ХЕП-Диоки" у 14.00 часова.

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала /Ускок/ у афери "Хипо" терети Санадера да је као замјеник министра спољних послова узео провизију у противриједност од 3,6 милиона куна, након што је та аустријска банка одборила кредит Хрватској за куповину зграда дипломатских представништава.

Будући да се тај период рачуна као вријеме у којем је Хрватска била у непосредној ратној опасности, Санадер је оптужен и да је ратни профитер.

"Тврдим пред хрватском јавношћу да нисам ратни профитер", рекао је Санадер у својој обрани на крају суђења.

Прву осуђујућу пресуду у овом случају, која је Санадеру изречена заједно са пресудом за примање мита од директора МОЛ-а за препуштање управљачких права у "Ини", Уставни суд је укинуо 2014. године и затражио ново суђење на загребачком Жупанијском суду.

У другом случају "ХЕП-Диоки" уз Санадера и Јежића, Ускок је теретио и бившег директора ХЕП-а Ивана Мравка који је у међувремену преминуо.

Мравак је у исказу тужилаштву теретио бившег премијера, али га, док је био жив, Санадерови адвокати нису успјели испитати, па одбрана истрајава у тврдњи да поступак треба обуставити.

Након што је у марту потврђена оптужница, коју је тужилаштво морало да доради, Санадерови адвокати су истицали да Мравков исказ не може бити основ за осуђујућу пресуду.

То су поновили и у завршном говору истичући да против Санадера не постоји ни један материјални доказ.

У овом случају Санадер је још 2012. оптужен да је Мравка подстицао да Јежићевој фирми исплати позајмицу од 15 милиона куна и продаје струју испод тржишне цијене. Суђење је требало почети још на љето 2014. када је одгођено због болести обојице Санадерових суоптуженика.

Од низа корупцијских поступака, Санадер је неправоснажно осуђен једино у случају "Планинска", гдје је добио 4,5 године затвора због оптужби да је примио 17 милиона куна провизије након што је Министарство регионалног развоја 2009. купило зграду у Планинској улици од фирме бившег ХДЗ-овог саборског заступника Стјепана Фиолића.

Поновно му се суди и у случају "Фими медија", названом по маркетиншкој агенцији преко које се, према тврдњама тужилаштва, извлачио новац из државних институција и фирми за ХДЗ-ов црни фонд и приватне потребе страначких функционера.

Почетак новог поступка за примање мита у случају Ина-МОЛ, у који је у међувремену укључен и хрватском правосуђу недоступан директор мађарске нафтне компаније Жолт Хернади, најављен је за 23. октобар.