latinica  ћирилица
21/10/2018 |  20:25 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Заев: Уставни амандмани биће завршени за 15 дана

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да ће нацрти уставних амандмана бити завршени за мање од 15 дана и да ће бити рађени уз подршку опозиције.
Зоран Заев (Фото:AP Photo / Boris Grdanoski) -
Зоран Заев (Фото:AP Photo / Boris Grdanoski)

Заев каже да је обећао министрима да ће имати инклузиван процес, да ће Влада пред Собрање изнијети приједлоге амандмана у складу са Споразумом из Преспе, те да ће потом са опозицијом издати заједнички нацрт амандмана.

"Вјерујем да ово можемо да завршимо за мање од 15 дана како бисмо скратили процедуру колико је то могуће. Како процедура буде напредовала, видјеће се да нема ништа болно или скривено у амандманима и да ће нас они ујединити и обезбиједити будућност државе", рекао је Заев.

Он каже да је прочитао четири захтјева који су изнијели посланици опозиције, од којих се један односи на потврђивање македонског идентитета, а други на спровођење, које је већ прописано у споразуму.

Заев каже да се остали захтјеви односе на заштитне мјере у случају да Грчка не ратификује споразум или да постави препреке интеграционим процесима Македоније, што значи да би се у том случају промјене устава прогласиле неважећим.

Поводом позива на помирење који су упутили опозициони посланици, Заев је рекао да је то инклузивни процес који превазилази политичку припадност, преносе македонски медији.