latinica  ћирилица
21/10/2018 |  15:45 | Аутор: СРНА

Раб: Могуће прихватање краћег прелазног периода

Велика Британија могла би да прихвати прелазни период од неколико мјесеци након Брегзита уколико би ЕУ одустала од својих приједлога за границу између Сјеверне и Републике Ирске, рекао је данас британски министар за Брегзит Доминик Раб.

Разговори између Лондона и Брисела су у застоју углавном због несугласица око приједлога ЕУ за прелазну фазу или "бекстоп" током које би Сјеверна и Република Ирска остале дио царинске уније уколико не би било договора о будућим трговинским односима.

Прелазна фаза Бергзита или период имплементације током којег би Британија задржала регулативе ЕУ и тако избјегла граничне проблеме са Ирском треба да буде окончана у децембру 2020. године.

"Уколико нам затреба мост од краја имплементационог периода до будућих односа, ја сам отворен за употребу краћег продужења тог периода. То је очигледно могућа рута ако би била кратка, можда пар мјесеци", каже Раб.

Главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније крајем седмице изнио је чврст став да је након Брегзита потребно вршити провјере робе испоручене из копненог дијела Британије ка Сјеверној Ирској, али је инсистирао на томе да то неће имати облик нове границе.

Велика Британија истиче да је неприхватљив приједлог ЕУ о прелазном периоду за задржавање Сјеверне Ирске у царинској унији јер би тиме била створена граница у Ирском мору.

Лондон је више за прелазни период током којег би цијела Британија остала унутар царинске уније, али да то мора бити у одређеном временском року или формирати јасан излазни механизам.