latinica  ћирилица
21/10/2018 |  15:27 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Одржана манифестација "Озренска јесен"

У Петрову је одржана манифестација "Озренска јесен". Своје производе изложило је више од 40 произвођача домаће здраве хране и пића.

Није само јесен озренска у Петрову, већ готово све што се могло видјети. Озренска ракија, сир, мед, па чак и џиновске бундеве. Не воде поријекло са Озрена, али расту у том крају, а Војин Недић прави од њих сокове, ајвар, слатко.

Озренски сир са љутом паприком, бијелим луком, бибером или сусамом, дјело је вриједних руку Марије Ђурановић из Какмужа. Није донијела све што је производи, јер домаћи сир, каже, чим направи, одмах и прода.

"Озренска јесен" одржана је 4. пут. Циљ је промоција домаћих потенцијала и понуде домаћих произвођача.

"На овај начин презентујемо нашу општину у туристичком и сваком другом погледу, ово је наша култура живљења, можемо с правом рећи да је богат крај и да су Озренци јако вриједни људи", каже директорка ЈУ Културно-туристички и спортски центар Петрово Мира Максимовић.

Озрен Петковић, начелник општине Петрово, наглашава да представљају оно што има Озрен, што има Петрово и шире, да манифестација из године у годину има карактер раста са излагачима и бројем штандова.

Као код сваког доброг домаћина, хљеб, со и ракија су на првом мјесту. Потом може мало и да се запјева и заигра, јер, како овдје кажу, каква би била "озренска јесен" без озренске пјесме и игре.