latinica  ћирилица
21/10/2018 |  14:24 | Аутор: СРНА

Бањалука- Подстицаји за 402 пољопривредника

За подстицаје пољопривредним произвођачима и премије за развој пољопривредне производње током ове године из буџета града Бањалука издвојено је близу 890.000 КМ, речено је у бањалучком Центру за развој пољопривреде и села.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Према подацима овог центра, овогодишње подстицаје добила су 402 пољопривредника, која су учествовала на јавном позиву.

У Центру за развој пољопривреде и села прецизирали су да је укупан износ издвојен за одобрене подстицаје 888.133 КМ и навели да се на јавни позив за додјелу средстава, који је окончан крајем маја, пријавило укупно 483 кандидата.

Како су навели, 21 кандидат је одбијен због неиспуњавања услова предвиђених правилником о условима и начину остваривања подстицајних средстава за развој пољопривредне производње, док је њих 60 одустало.

Међу овогодишњим корисницима пољопривредних подстицаја највише је оних из области биљне и анималне производње - њих 186, затим корисника премија за стеоне јунице 52 и пчелиња друштва 124 кандидата. Одобрено је и 40 пријава за суфинансирање сјеменског материјала.

Додјела подстицаја је само једна од мјера које градска администрација предузима на побољшању пољопривредног сектора.

Како сје речено, основни циљеви додјељивања подстицајних средстава су унапређење и јачање пољопривредног сектора, стварање тржишно оријентисаних произвођача, јачање њихове конкурентности и смањење незапослености.

Центар за развој пољопривреде и села расписао је крајем априла јавни позив за додјелу подстицајних средстава и премија за развој пољопривредне производње за 2018. годину.

У прошлој години град је додијелио подстицаје за 345 пољопривредника.