latinica  ћирилица
21/10/2018 |  09:57 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

"Играње" са војском Косова озбиљан безбједносни проблем за регион

Министар одбране Србије Александар Вулин упозорио је да "играње" са тзв. војском Косова изазива озбиљне безбједносне проблеме за читав регион.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је поручио да је за Србију формирање такве формације неприхватљиво.

"Неосуђеним терористима дајете тешко наоружање и очекујете да ће владати мир. Посебно је лицемјерно када представници великих сила, које подржавају војску Косова, кажу да је то прилика за Србе да постану дио мултиетничког Косова, а не објасне зашто таква прилика није искоришћена повратком Срба на своју имовину у Приштини, Ђаковици или било ком другом граду на Космету", рекао је Вулин за Политику.

Он је указао да самопроглашено Косово има око 400 особа које су се бориле или боре на страни Исламске државе у Сирији, те да у односу на број становника, Албанаца са Косова има више него Ирачана или Либијаца.

"На инсистирање међународне заједнице на Косову је ухапшена терористичка група која је планирала нападе на Србе, а сигурно није једина исламистичка ћелија која чека напад на Србе. Кадри Весељи је најавио заузимање Ниша, а Еди Рама, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај стварање велике Албаније. И у таквим условима почиње стварање тзв. војске Косова", указао је Вулин.

Упитан да ли вјерује да ће Кфор у случају погоршања безбједносне ситуације на Космету бити спреман да заштити српско становништво, Вулин је нагласио да Кфор са 4.000 добро обучених и опремљених војника има те капацитете, што му је и мандат.

"С обзиром на то или је међународна заједница немоћна да обезбиједи мир и владавину права, или је тзв. војска Косова непотребна авантура која може да угрози мир на Косову и Метохији али и у региону, нема трећег одговора", рекао је он.

Што прије буде успостављено јасно разграничење са "великом Албанијом", каже Вулин, Србија ће прије моћи да заустави њено ширење и ојача своје позиције.

"Процес рјешавања националног питања Срба започеће када се будемо раздвојили од Албанаца. Вријеме је да Србија мисли само о себи и свом народу", поручио је Вулин.

Према његовим ријечима, тој идеји се највише противе земље региона - Црна Гора и Македонија, које су признале Косово и оптужиле Србију да је изазвала све ратове и сукобе, а данас су уплашени могућношћу да "велика Албанија" почне да се ствара на њиховим територијама".