latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:47 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Одржани Дани дрварске дрењине

У Дрвару је одржана 17. манифестација Дани дрварске дрењине. Осим тога што је симбол препознатљивости Дрвара, дрењина је и један од највећих развојних потенцијала ове општине.

Овдје је зову краљицом свих воћака, и скоро да нема породице која се, бар за своје потребе, не бави њеним узгојем.

Узгој дрењине, уз довољно рада и одрицања, може бити уносан посао, тврде Дрварчани.

Од многобројних производа од дрењине, један се ипак истиче, и на њега су Дрварчани посебно поносни. Наравно, ријеч је о традиционалној дрварској дрењи.

Већина Дрварчана за њу кажу да је лијек. Најбоља је кад је јака око 42 степена, а припремање ове ракије изискује велико знање, али и труд.

Дрењина је најбољи амбасадор Дрвара, јер је име ове општине пронијела широм свијета, истакао је начелник општине Горан Броћета.

Он истиче да много породица у Дрвару живе од производа од дрењина, што им даје обавезу да се посвете да ово не буде само манифестација, него да дрењину што више приближе људима.

"Мислим да ће се у наредном периоду морати више порадити на овом маркетиншком смислу, заштити и брендирању ових производа, и у том смислу смо и ми разговарали, и Министарство ће ту, у сарадњи са осталим министарствима, пружити апсолутну помоћ", рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић.

Организатор овогодишњих дана дрењине је општина Дрвар, у сарадњи са општинским Центром за културу и спорт.