latinica  ћирилица
10/10/2018 |  17:22 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Владимиру Кецмановићу уручена награда "Иво Андрић"

Писцу Владимиру Кецмановићу данас је у Београду уручена књижевна награда "Иво Андрић" за причу "Ратне игре", објављену у књизи "Као у соби са огледалима".
Кецмановићу уручена награда "Иво Андрић" - Фото: СРНА
Кецмановићу уручена награда "Иво Андрић"Фото: СРНА

Књижевна награда "Иво Андрић" за најбољу причу или збирку прича установљена је према Андрићевој тестаментарној жељи.

Након што је примио награду, Кецмановић је подсјетио на изјаву књижевника Владимира Пиштала да је Андрић био "претпостављени Гаврилу Принципу" и да је "морао да свргне окупатора како би добио Нобелову награду".

Због тога, каже Кецмановић, писци из српских земаља, које су у колонијалном статусу, немају никакве изгледе да добију то признање, док се ситуација суштински не промијени, пренијели су београдски медији.

- Посљедице колонијалног статуса и колонијалне свијести много су комплексније и теже од немогућности да се стане раме уз раме са Бобом Диланом. Али, не добити поменуту награду није никаква невоља. Велику невољу представља чињеница да си без обзира на то шта радиш унапријед дисквалификован - рекао је Кецмановић.

Он је додао да је једна од дугорочних најтежих посљедица колонизације губитак свијести о значају сопствене, па самим тим и било које друге културе, а губитак значаја награда које се код нас додјељују, само је показатељ тог губитка.

Кецмановић је изразио наду да су жири својом одлуком и он својим дјелом доказали да је и "у колонизованој земљи могуће остати духом неколонизован".

Награду је уручио предсједник Управног одбора Андрићеве задужбине академик Миро Вуксановић који је у својој бесједи резимирао рад Задужбине током ове јубиларне године у којој је обиљежавано 125 година од Андрићевог рођења.

Управник Задужбине Жанета Ђукић Перишић рекла је да се награда уручује на дан Андрићевог рођења и састоји се од повеље и новчаног износа.

У одлуци жирија наведено је да је награда додијељена Кецмановићу јер је у одабраној причи донио "искошен поглед на најновије сукобе и несагласности у односима разумијевања националних идентитета на балканском простору и да је успио да угради књижевно-умјетнички увјерљиву и успјелу слику нашег противречног и драматичног доба у којем се губи разлика између игре и трагике".

У ужем избору за награду били су и Бранко Анђић, Веселин Марковић и Дарко Тушевљаковић.

Свечаности уручења, 42. по реду, присуствовао је и први добитник ове награде Драгослав Михаиловић.