latinica  ћирилица
15/06/2018 |  11:37 | Аутор: РТС

Многе животиње постају "ноћне птице" због људи

Лавови, тигрови и медвједи све више постају праве "ноћне птице", а узрок њиховом преласку на ноћни живот су људи, показује најновије истраживање.
Лавови - Фото: Screenshot/YouTube
ЛавовиФото: Screenshot/YouTube

Научници одавно знају да људска активност ремети ритам природе при чему, поред тога што постају буднији и скраћују вријеме које проводе у потрази за храном, многи сисари неријетко путују у удаљене области или лутају унаоколо, не би ли избјегли контакт с људима.

Међутим, најновијим истраживањем, чији су резултати објављени у четвртак у часопису Сајенс, утврђено је да чак и активности попут шетње и камповања могу да уплаше животиње и наведу их да постану активније ноћу, преноси АП.

- Можда мислимо да не остављамо трага када само шетамо шумом, али само наше присуство може оставити трајне посљедице - каже Кејтлин Гејнор, еколог са Универзитета Беркли у Калифорнији, која је водила истраживање.

Гејнор и њене колеге анализирали су 76 студија које су обухватиле 62 врсте на шест континената.

Међу проучаваним животињама били су лавови у Танзанији, видре у Бразилу, којоти у Калифорнији, дивљи вепрови у Пољској и тигрови у Непалу.

Истраживачи су, наиме, упоређивали колико времена ове животиње проводе активне ноћу уз различите врсте људског ометања као што су лов, шетња и пољопривреда.

У просјеку, тим је установио да је присуство човјека довело до пораста ноћне активности животиња за око 20 одсто, чак и код животиња које иначе нису "ноћне птице".

Закључци најновијег истраживања су необични јер "нико до сада није обрадио све те информације и анализирао их на тако обиман начин", истиче Ана Бенитес Лопес са Универзитета Радбоуд у Холандији, која је радила ревизију студије.

Марли Такер, еколог за Гетеовог универзитета у Франкфурту, која није учествовала у истраживању, изненађена је закључком да је било каква врста људске активности довољна да сисари виде људе као пријетњу.

- То је помало застрашујуће. Чак и ако људи мисле да не покушавамо намјерно да утичемо на животиње, вјероватно то чинимо а да тога нисмо свјесни - каже она.

Гејнор упозорава да ће животиње које се не прилагођавају добро на мрак бити угрожене, али напомиње да би оваква промјена понашања могла, такође, да помогне другим животињама да смање директне сусрете с људима.

- Људи могу да се баве својим стварима током дана, док дивље животиње могу да се баве својим - ноћу. На тај начин, људи ће дијелити планету са многим другим врстама које, једноставно, преузимају ноћну смјену док ми спавамо - закључује ова научница.